Witte katten komen niet veel voor: ongeveer 5 procent van de algemene kattenpopulatie bestaat uit zuiver witte katten. Twizzle is echter de tweede op mijn trimtafel vandaag.

Twizzle is een zuiver witharige Maine Coon van acht jaar. Net als bij veel Maine Coons heeft zijn vacht verschillende lengtes. Op zijn rug zijn de haren middellang, op zijn flanken en zijn borst extra lang. Dwars over de heupen, van boven naar beneden, hebben Maine Coons vaak een strook kortere haren, die wat compacter aanvoelt dan de rest van de vacht. De buik heeft dunne, zachte, wat krullerige haren. De staart heeft lange haren, die van de poten en de kop zijn kort.

Voelen is beter

Twizzle heeft al deze verschillende lengtes ook. Wat lastig te zien is op de foto, is dat de vacht op verschillende plekken anders aanvoelt. De haren op zijn rug zijn zijdezacht, maar die op zijn flanken dikker en stugger. Daar zit ook veel oud haar dat eruit gekamd moet worden. Ook in de stroken kort haar op zijn heupen zit veel haar dat eruit kan.

De nekharen zijn stug en liggen dik tegen elkaar aan. Mijn kam kan er bijna niet doorheen.

De haren van zijn lange kraag zitten helemaal door elkaar. Twizzle houdt veel van spelen met water waardoor zijn voorkant vaak nat wordt en hij zich daar niet goed genoeg kan drooglikken.

Lastige plek

Twizzle heeft één lastige plek: de buik. De dunne, lange, krullerige haren daar zijn helemaal in elkaar gedraaid en vervild. Die stukken trekken aan de huid eronder. Op sommige plekken is zelfs de roze huid te zien. Vooral bij de oksels, tussen de voorpoten en in de liezen zitten dikke bonken vilt.

De enige oplossing hiervoor is scheren. We leggen Twizzle op zijn zij, zodat ik goed bij zijn buik kan. Hij is niet bang voor het geluid van het scheerapparaat en blijft rustig in de armen van zijn baasje liggen.

Poseren

Tot slot kam ik zijn haren boven op zijn kop uit. Daar kan een kattentong immers niet bij komen. Bovendien zitten deze korte haartjes vaak dicht tegen elkaar aan geplakt. Even een kammetje erdoor en het ziet er weer pluizig en zacht uit.

Net als de hele Twizzle. Voor de na-foto gaat hij er eens mooi voor liggen. Zijn tweekleurige ogen maken hem tot een oogverblindende schoonheid!


Dit artikel is 8.223 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.