Je kunt je kat nooit te veel aandacht geven, maar voor kattensnoepjes ligt dat anders. Je kat kan ervan aankomen, wat niet gezond is voor hem. Dit zijn negen tips om je kat op een gezonde manier te verwennen:

1.      Niet vaker dan twee of drie keer per week

Katten kunnen een voorkeur krijgen voor kattensnoepjes en er hun eigen eten voor laten staan. Geef je kat daarom niet meer dan twee of drie keer per week een kattensnoepje. Dan went hij er niet aan.

2.      Kijk uit met mensenvoedsel

Er is niet voor niets speciaal voedsel voor katten. Dit bevat de voedingsstoffen die je kat vooral nodig heeft om gezond te blijven. Je kunt je kat af en toe best kleine stukjes kaas of gekookte tonijn, kip, vis of lever geven, maar doe dit niet iedere dag. Ook een lepel melk mag je kat af en toe best hebben, tenzij hij last heeft van lactose-intolerantie. Dan kan hij er diarree van krijgen.

3.      Vermijd giftig voedsel

Rozijnen, druiven, uien, alcohol, zout en thee zijn voor ons heel gewoon. Voor je kat zijn deze producten echter giftig. Geef ze dus vooral niet.

4.      Voorkom bedelen

Als je je kat wilt verwennen, doe dit dan niet terwijl je aan de eettafel zit en ook niet omdat je kat erom vraagt. Dan gaat hij alleen nog maar meer bedelen, met als gevolg dat je hem steeds meer gaat geven en hij kan aankomen.

5.      Geef katten met overgewicht de juiste zorg

Kattensnoepjes leveren calorieën en die moet een kat met overgewicht juist minder hebben. Toch heeft het vaak geen zin om alleen de kattensnoepjes uit zijn dieet te verwijderen. Het beste kun je met je dierenarts bespreken hoe je kat op een gezonde manier kan afvallen. Te snel afvallen kan namelijk zorgen voor leverproblemen bij je geliefde huisdier. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

6.      Geef je kat speeltjes

Je hoeft je kat niet te verwennen met eten, je kunt hem ook verwennen met leuke speeltjes. Vooral voor binnenkatten kunnen die voor uitdaging en plezier zorgen.

7.      Geef kattensnoepjes na iets vervelends

Kattensnoepjes kunnen iets vervelends als nagels knippen, tanden poetsen of het toedienen van medicijnen verzachten. Geef ze dus vooral na die momenten.

8.      Vervang liefde niet door kattensnoepjes

Heb je even minder tijd hebt voor je kat, dan lijkt het zo handig om hem tevreden te stellen met wat kattensnoepjes. Kattensnoepjes kunnen echter nooit liefde en aandacht vervangen.

9.      Maak zelf gezonde kattensnoepjes

Van kleine stukjes lever, vis of ei kun je zelf gezonde kattensnoepjes maken door deze te koken. Kijk wat je kat lekker vindt en verwen hem daar voortaan mee. Dat is een stuk gezonder dan de kattensnoepjes uit een pakje.

Ik hoop dat je met dit artikel je kat op een gezonde manier kunt verwennen. Ken je nog meer gezonde manieren om het leven van je kat plezieriger te maken? Deel ze dan hieronder in de reacties!


Dit artikel is 5.050 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blogger Annemiek Shrestha-van der Krogt is opgegroeid met katten en kan bij Nutribites.nl haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om katten en hun baasjes te informeren over afvallen door gezond te eten. Ze heeft nu zelf geen kat vanwege ruimtegebrek, maar als ze groter gaat wonen, komt er zeker een kat in huis.