Hoe kam je een kat? Waar moet je beginnen en waar moet je op letten? Hieronder geef ik tien algemene basistips voor de dagelijkse vachtverzorging.

Katten trimmen is eigenlijk voor 80 % letten op gedrag en 20 % kammen, hoorde ik eens iemand zeggen. Over die 80 % heb ik hier vaak genoeg geschreven. Nu is de 20 % kammen aan de beurt. Tien algemene kam- en borsteltips voor de dagelijkse vachtverzorging. Misschien zit er een goede tip voor je bij!

  1. Leg overal in huis borstels en kammen neer, vooral op plaatsen waar de kat het liefst slaapt. Als het juiste moment zich voordoet, grijp dan je kans voordat de kat wegrent. Wacht anders een beter moment af.
  2. Vindt je kat de borstel niet fijn? Begin dan eens met een schone ovenwant. Zo wen je je kat aan een aaiende beweging van iets anders dan je hand. Beweeg zachtjes, maak een kammende beweging. Probeer vervolgens de borstel. Gebruik een tandenborstel voor moeilijk bereikbare plaatsen als rond de oren.
  3. Begin het kammen/borstelen met een zachte, vriendelijke aaibeweging. De meeste katten vinden aaien fijn. Dit kan ze in de stemming brengen om te worden geborsteld.
  4. Begin je met het kammen/borstelen van de kat, begin dan met de achterkant van de borstel. Dit helpt de kat om de borstel/kam te vertrouwen en het niet als een bedreiging te zien.
  5. Ziet je kat altijd dat je met de kam aankomt en rent hij dan weg? Probeer hem dan eens te kammen op een kleine tafel. Vanaf een kleine tafel is het moeilijker voor een kat om te ontsnappen. Als je op de grond wilt kammen, is het voor een kat gemakkelijker om weg te rennen.
  6. Vindt je kat het niet fijn, gebruik dan zachte dwang. De kat moet dat nog wel accepteren. Vraag een familielid of vriend om de kat voorzichtig vast te houden terwijl je hem aandacht geeft.
  7. Weet wanneer te stoppen! Als je kat vindt dat hij genoeg is gekamd, heeft hij er genoeg van! Dan zal hij waarschijnlijk weg willen en dat door miauwen of zelfs grommen of slaan kenbaar maken. Een kat dwingen heeft geen zin. Daarmee krijgt hij meer weerstand tegen de borstel. Borstel elk onderdeel van de kat stap voor stap en per keer; dit is voor kat en baasje veel fijner.
  8. Verwen je kat tijdens het borstelen en als je klaar bent met borstelen met extra aandacht of een snoepje of speeltje. Het verbinden van kammen met verwennerij helpt je kat om het kammen fijn te vinden. Langzamerhand krijgt je kat het besef dat kammen goed voor hem is. Beloon agressief gedrag niet!
  9. Katten kunnen stemmingen ‘lezen’. Ben je bang om te kammen, dan maak je je kat hier ook bang voor. Probeer je je liefdevol, rustig en normaal te gedragen.
  10. Kam/borstel niet met andere huisdieren in de buurt. Als katten op hun rug liggen, voelen ze zich kwetsbaar. Als je andere huisdieren hebt, laat die dan in een andere ruimte.

Dit artikel is 6.824 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.