Hulde! Vachtbesparend trimmen wordt steeds bekender in Nederland. Ik krijg echter nog steeds vragen over deze manier van werken. Graag leg ik aan jou uit wat het precies inhoudt.

Gelukkig gaan meer en meer kattentrimsters op een huid- vacht- en katvriendelijke manier werken, ook wel non-invasief trimmen of vachtbesparend genoemvachtbesparendd. Daar word ik zo blij van! Voorheen was het de normaalste zaak van de wereld om een kat volledig te ontwollen of te scheren. Nu worden katteneigenaren zich er steeds bewuster van dat er ook een andere methode bestaat.

De vacht van de kat heeft een functie.

Een kat heeft zijn vacht nodig. Eindeloos kammen/ontwollen/scheren zorgt zelfs voor slechtere kwaliteit van de vacht. Lees vooral deze blog over waarom je moet stoppen met het ontwollen van jouw kat. Alles wat je niet beschadigt, hoeft zich ook niet te herstellen. Met veel kammen ontregel je de natuurlijke ruicyclus van de kat. Lees eens deze tips over hoe je de vacht zelf in goede conditie kunt houden: De kat lekker scheren in de zomer want dan heeft hij het niet zo warm? Nope! De vacht beschermt de huid juist tegen invloeden van buitenaf.

Wat doet een vachtbesparend trimster?

Een trimbehandeling houdt in dat alleen de vervilte vacht en klitten worden uitgeplozen of weggeschoren. Gezonde vacht wordt gecontroleerd en met een grove kam of slickerborstel kort doorgekamd. Als dat gedaan is, bekijk ik uiteraard of de kat het aankan om eventueel nog een beetje bijgeknipt/geschoren te worden. Voor ons menselijk oog ziet het er dan misschien iets beter uit. Echter, ik ben voorstander van een kat zo kort mogelijk op de trimtafel te hebben. Zodra de probleemgebieden verwijderd zijn, kan de kat weer lekker in zijn eigen omgeving zichzelf wassen en ontstressen.

Vachtbespraend

Bijzondere kapsels.

Alleen de vervilte delen scheren levert veelal hele bijzondere kapsels op bij de kat. Om de huid te beschermen, is zaak om de goede vacht te laten zitten. Daarnaast vinden katten het helemaal niet prettig om helemaal “naakt” rond te lopen. Mooi? Zeker niet. Beter voor de kat? Zeker weten! Hieronder enkele voorbeelden van mijn “creaties”.

Vachtbesparend

Vachtbesparend

Vachtbesparend

Pauzes tijdens het trimmen.

Ik las waar nodig pauzes in, om de kat gerust te stellen. Een vachtbesparend trimster wil zo min mogelijk stress op de tafel. Er wordt gewerkt met dekentjes, met de geur van de kat, op de trimtafel. Dit kan stress reducerend werken. Lukt het trimmen van een kat echt niet? Dan wordt er doorverwezen naar een dierenarts. Wellicht is trimmen onder een roesje dan verstandiger, in plaat van een kat te fixeren op de tafel. Bij een vachtbesparend trimster kun je ook rekenen op het controleren van het gebit en de algehele gezondheid van de kat. Is er twijfel over de gezondheid? Wederom wordt dan het advies gegeven om naar een dierenarts te gaan.

Vachtbesparend

Beschadigde vachten door overmatig kammen/ontwollen/scheren.

Wist je dat van overmatig scheren de vacht niet beter wordt? Ik heb vachten gezien die elk jaar geschoren, ontwolt of bewerkt zijn met de Furminator. Hierbij zie je dat het haar duidelijk brozer is, sneller klit en veel kleurverschillen vertoont.
Close-up van van geplukte vacht. Zie je de beschadigingen? Foto via: Hennie Schuit

Vachtbesparend

Het is nooit te laat om vachtbesparend te gaan trimmen.

Laat jij jouw kat momenteel om de paar maanden ontwollen? Het is nooit te laat om toch nog naar een vachtbesparend trimster te gaan. Er zal wat tijd overheen gaan, aangezien de vachtcyclus waarschijnlijk wat ontregeld is. Maar met voldoende geduld kan de vacht toch nog redelijk herstellen. Hoe? Door vooral van de vacht af te blijven en alleen de klitten en vilt plekken voorzichtig te verwijderen.

Vachtbesparend

Minder naar de trimster = bespaard geld!

Wist je trouwens dat het geld kan besparen om een vacht- huid en katvriendelijk trimster in te schakelen? De kat hoeft namelijk veel minder vaak naar een trimster (explosieve vachten daargelaten). Daarnaast krijg je altijd voldoende advies mee om de vacht zelf bij te houden. Wellicht is een bezoek aan een trimster daarna helemaal niet meer nodig! Nog een belangrijk voordeel: omdat een kat minder vaak op de trimtafel gaat, scheelt dit stress voor jouw poezenbeest. Ik ken namelijk weinig katten die het getrimd worden als een feestje zien.


Dit artikel is 9.416 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.