Het kan zo verleidelijk zijn om je kat wat lekkers van jezelf te geven. Dat is echter niet altijd zo gezond voor hem. Dit zijn voedingsmiddelen die zowel jij als je kat mag.

1.      Groenten

Katten zijn carnivoren en ze halen dus de meeste energie uit vlees. Dat betekent niet dat katten geen groenten mogen. De koolhydraten in groenten zijn niet per se slecht voor katten. Katten halen zelfs meer energie uit de eiwitten in groenten en gebruiken deze effectiever dan wij. Sommige katten hebben af en toe vezels nodig en die vind je ook in groenten.

Merk je dat je kat aan de kamerplanten begint, geef hem dan in plaats daarvan gemakkelijk verteerbare groenten. Denk aan gebakken wortels, gestoomde asperges of broccoli, groene bonen en pompoen.

2.      Vis

De meeste katten houden van vis en sommige vissoorten zijn ook heel gezond voor hem. Denk aan kabeljauw, heilbot en bot. Ze leveren je huisdier belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten. Eet je één van deze vissoorten, dan kun je dus best iets aan je kat geven.

Er zijn ook vissoorten die je je kat beter niet kunt geven, zoals tonijn, zalm en zwaardvis. Deze en andere vleesetende vissoorten bevatten vaak veel kwik en dat is niet gezond voor je kat. Ook rauwe vis kun je je kat beter niet geven, want hierdoor kan zijn vitamine B1-niveau dalen. Bovendien kan rauwe vis lintwormen bevatten.

3.      Eieren

Eieren zijn niet alleen heel gezond voor ons, maar ook voor je kat. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. De voorouders van je huisdier haalden dan ook graag een eitje uit een vogelnest. Vandaag de dag kun je deze beter niet rauw aan je kat geven. Ze kunnen hem ziek maken door salmonellavergiftging.

Gekookte of geroerbakte eieren zijn veilig en zijn dus net zo goed gezond voedsel voor jou en je kat. Toch moet je ook dan alert zijn op allergische reacties. Sommige katten kunnen namelijk niet tegen eieren.

4.      Vlees

Omdat je kat een carnivoor is, is vlees dus heel gezond voor hem. Vooral gevogelte is een goede keuze, maar dan wel verhit. Net als rauwe eieren kan rauw vlees je kat namelijk ziek maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Vlees bevat wel behoorlijk wat calorieën in de vorm van vet. Het beste kun je je kat dus niet te veel vlees geven. Te veel vet in één keer kan trouwens diarree veroorzaken bij je huisdier. Laat hem dus niet ook nog de vleesrestjes van je bord eten, maar geef hem gewoon zijn eigen portie.

Wat geef jij je kat van je eigen eten? Ik ben benieuwd en lees het dan ook graag hieronder in de reacties!


Dit artikel is 6.202 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Blogger Annemiek Shrestha-van der Krogt is opgegroeid met katten en kan bij Nutribites.nl haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om katten en hun baasjes te informeren over afvallen door gezond te eten. Ze heeft nu zelf geen kat vanwege ruimtegebrek, maar als ze groter gaat wonen, komt er zeker een kat in huis.