Soms maken katten geluiden onder het trimmen. De ene kat gromt, de ander blaast en nummer drie miauwt. In het laatste geval kan het geluid van laag naar hoog gaan of het geluid blijft op een constante toonhoogte. Of niet af en toe, maar de hele trimtijd door. Die laatste categorie bijt niet!

Kater Freek miauwt op een constante toonhoogte. Ik kom voor het eerst bij hem op bezoek omdat hij klitten op zijn heupen heeft, die zijn personeel niet meer verder durft weg te knippen.

Freek is een trotse kater van ruim 12 jaar. Hij heerst, weliswaar met straffe poot, als een streng maar rechtvaardig vorst  over zijn landgoed in het buitengebied van het Gelderse dorp Wehl. Hij kan het goed vinden met zijn onderdanen/-dieren, zoals ganzen, eenden, kippen en buizerds. Klein gespuis, zoals muisjes en ratjes, moesten in zijn jonge jaren echter erg oppassen voor zijn scherpe nageltjes en hoektanden. Freek was toen een echte jager die regelmatig een niet te versmaden prooi zijn statige herenboerderij binnenzeulde. Tegenwoordig doet hij het wat kalmer aan.

Miauw miauw miauw

Voor zijn huispersoneel is Freek lief en aanhankelijk. Maar het blijft huispersoneel: als dat niet meer bij machte is om zijn klitten uit zijn flanken te kammen, moet er hulp van buiten worden ontboden. Inderdaad: in de vorm van een kattenkapster.

Als die alles in gereedheid heeft gebracht en de koninklijke kater op de behandeltafel heeft gezet, laat Freek dit zich welgevallen. Maar zodra ze de kam in de vacht heeft gezet, moet hem toch iets van het hart. Dat doet hij zacht miauwend en bijna een uur lang, constant achter elkaar en op dezelfde toonhoogte. Het klinkt zelfs een beetje ‘beka(k)t’.

Intussen blijft hij rustig zitten. Hij draait zich niet om, om te bijten of te slaan als de kam door een dikke klit moet. Hij kijkt alleen stoïcijns naar buiten, naar zijn grondgebied, verlangend om daar rond te paraderen en zijn gezag te tonen. Maar moeders wil is wet en het is de kattenkapster die uiteindelijk bepaalt wanneer hij van tafel mag.

Huispersoneel

Het huispersoneel zorgt er intussen voor dat koning Freek alle aandacht krijgt en zich het middelpunt van het tafereel voelt. Daardoor is het trimmen snel tot een goed einde gebracht. Het vervilte stuk is eruit geschoren, de klitten zijn er zachtjes uitgetrokken en de rest van de oude haren zijn eruit gekamd.

Koning Freek wordt van zijn hoge zetel gedragen en op de grond neergevlijd. Dan spoedt hij zich naar zijn etensbokaal voor enige versnaperingen, waarna hij zich rap naar buiten begeeft, om zich met zijn knap gekapte wintermantel stilletjes te laten bewonderen door alle dieren in zijn koninkrijk. Gezag dwing je niet af door te miauwen, dat heeft hij zojuist opnieuw geleerd!


Dit artikel is 8.421 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.