Katten zijn kieskeurig. Maar dat je kat zijn neus optrekt voor bedorven vlees, betekent nog niet dat hij tonijn laat staan. Terwijl dat ongezond voor hem is. Ook de volgende dingen moet je je kat nooit geven:

Uien, knoflook en bieslook

Als je kat in één keer veel ui binnenkrijgt, of langere tijd kleine beetjes, kan dat bloedarmoede bij hem veroorzaken. Uit bevat namelijk stoffen die de rode bloedcellen van je kat afbreken. Natuurlijk geef je je kat niet zomaar een ui te eten, maar ui zit in veel voedingsmiddelen. Denk aan je eigen maaltijden of aan babyvoeding in potjes. Ook met knoflook en bieslook moet je uitkijken, want dat kan -net als ui- de maag en darmen van je kat van streek maken.

Melk en andere zuivel

Veel katten kunnen niet tegen de melksuiker, ofwel lactose, in melk en andere zuivelproducten. Ze krijgen er diarree van en dat is niet gezond. Geef je kat dus uit voorzorg geen melk, yoghurt of slagroom en laat hem ook geen lege pakken of toetjesbakjes uitlikken.

Druiven en rozijnen

Een kleine hoeveelheid druiven en rozijnen kan je kat ziek maken en zelfs leiden tot nierproblemen bij je huisdier. Laat je kat dus geen druiven en rozijnen eten en zorg dat hij niet bij de fruitschaal kan als je druiven in huis hebt.

Botten en vet

Als je zelf kippenpoten of -vleugeltjes hebt gegeten, kan het zijn dat je je kat met de restjes wilt verwennen. Niet doen. Van het vet aan de botten kan hij gaan overgeven of diarree krijgen. De botten zelf kunnen versplinteren en het maagdarmkanaal van je kat verstoppen of aantasten. Ook kan hij in de botjes stikken.

Rauwe eieren en rauw vlees en vis

Rauwe eieren bevatten stoffen die de opname van biotine (vitamine B8) bij je kat kunnen verhinderen. Zo kan hij een tekort krijgen aan deze belangrijke vitamine. Rauwe vis kan de opname van thiamine (vitamine B1) blokkeren. Zowel rauwe eieren als rauw vlees en rauwe vis kunnen ziekmakende bacteriën bevatten, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken bij je kat.

Geef jij je kat voedsel dat hij eigenlijk niet mag? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Deel ze hieronder in de reacties.


Dit artikel is 12.732 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Blogger Annemiek Shrestha-van der Krogt is opgegroeid met katten en kan bij Nutribites.nl haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om katten en hun baasjes te informeren over afvallen door gezond te eten. Ze heeft nu zelf geen kat vanwege ruimtegebrek, maar als ze groter gaat wonen, komt er zeker een kat in huis.