Als een kat te veel haar inslikt, ontstaat er een haarbal in zijn maag. Als hij die uitbraakt, lijkt die echter niet op een bal, maar op een worst.

Elke kattenbezitter heeft wel eens gezien dat zijn dier een haarbal uitbraakt. Een uitgebraakte haarbal is echter niet rond, maar cilindrisch van vorm. Soms zit er een slijmerige laag van gal overheen. Soms zitten er ook onverteerde brokjes bij.

Als een kat gaat braken, heeft hij vaak net wat gegeten. Als de brokjes via de bek en de slokdarm in de maag komen, kunnen ze daar niet verder doordat de haren de doorgang naar de darmen verstoppen. Daardoor ontstaat irritatie en dit wekt de braakbeweging op. In omgekeerde volgorde komen dan eerst de brokjes naar buiten en dan de haarworst.

Worstvorm

Haarballen zijn gemaakt door het haar dat de kat inslikt tijdens het wassen. Door de binnenwaarts gerichte weerhaakjes op de tong van de kat komen de haren in de maag terecht. In de maag kunnen de haren niet verteren zoals voedsel. De haren blijven dan in de maag en vormen een bal.

Die bal verlaat meestal op natuurlijke wijze de maag: of via de darmen met de ontlasting, of via de slokdarm naar de bek als haarbal. Dat verklaart ook waarom de bal een worst is: de haarbal neemt de vorm aan van de slokdarm of van de endeldarm.

Meer kammen

Een haarbal ophoesten is meestal geen probleem voor een kat. Toch is braken natuurlijk geen aangename bezigheid. Voor het baasje is het geen prettig gezicht om zijn kat zo te zien braken.

Als het ophoesten van haarballen vaker voorkomt, is dat misschien een aanwijzing om wat vaker de kat te kammen. Vooral langharige katten kunnen meer last ondervinden doordat ze meer haren inslikken.

Seintje van Yoshi

Voor mij is het ontdekken van een haarbal in de kamer een teken om mijn eigen katten wat vaker te kammen. Vooral als ik druk ben met katten van anderen, komt de verzorging van mijn eigen twee Maine Coons wat in het gedrang. Als Yoshi (zie foto’s) dan opeens een haarbal uitspuugt, is dat voor mij een aanwijzing om hem extra onderhanden te nemen.

Dat heeft voor ons allebei voordelen. Hij is na afloop blij dat hij al die oude haren kwijt is. Ik ben blij dat ik geen vieze haarballen meer hoef op te ruimen. En samen hebben we tijdens het kammen genoten van elkaar en zo onze onderlinge band versterkt!


Dit artikel is 13.307 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.