Als je een langharige kitten bent, is het belangrijk om al vroeg kennis te maken met een kam en een borstel. En wellicht ook met een trimmer.

Een nieuwe lente (bijna), een nieuwe kitten. Ik kom kennismaken met George, een Britse langharige kater van bijna zes maanden. Hij woont samen met zijn zusje Molly en zijn baasjes in een huis dat vol staat met grote krab- en ligtorens, kattenspeeltjes, kussentjes en verstopplekjes. En er is volop aandacht van zijn medebewoners. Ik vind het een prachtig kittenparadijs!

Verharen

George is nog geen zes maanden, maar toch begint zijn vacht te verharen, vindt zijn bazin. Daarom vindt ze het belangrijk om tips te horen over de vachtverzorging. Die tips heb ik in mijn blog van november vorig jaar beschreven (https://www.cattish.nl/2017/11/tien-kam-en-borsteltips/#comment-53843).

Ik laat George eerst uitgebreid kennismaken met mij, mijn koffer, tafel, kam en borstel. Dat vindt hij reuze interessant, want daar zitten spannende geurtjes aan. Pas dan begin ik met het zachtjes kammen van zijn lange, pluizige vacht. Veel oude haren kam ik er niet uit. Vandaag kom ik eigenlijk alleen kennismaken.

Kitten versus volwassen kat

Het kammen van een kitten is anders dan van een volwassen kat. Een kitten moet nog leren om stil te zitten als hij gekamd wordt. Bovendien, en dat geldt ook voor George, zijn kittens heel snel afgeleid door geluid of beweging. Alles is interessant en alles vraagt hun aandacht. Daarom is het goed om een kambeurt niet al te lang te laten duren. Het is beter op tijd te stoppen, voordat het kitten er echt geen zin meer in heeft. Dan blijft het kammen een leuke bezigheid voor kitten én baasje.

Volwassen katten kunnen het kammen veel langer volhouden; bovendien hebben zij meestal geleerd stil te zitten.

Geslaagde kennismaking

Na een halfuurtje vindt George het welletjes. Dan heb ik ook alle losse haren uit zijn vacht gekamd. Hij mag nog even snuffelen op tafel voor de foto en dan is het klaar. Zijn eerste kennismaking met de trimster is goed verlopen. Ook bij zijn personeel, die ik de tips op papier overhandig voor ik dit prachtige kittenparadijs verlaat.


Dit artikel is 8.720 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.