Een van de oorzaken waardoor een kat erg vervilt raakt, is slechte of helemaal geen voorlichting. Als je alleen kortharige katten hebt gehad, weet je misschien niet dat je je nieuwe Pers regelmatig moet kammen. 

 

Zomaar wat uitspraken van baasjes met een kat in de klit:

  • We hebben nog nooit een langharige kat gehad.
  • Moet je een Pers kammen dan?
  • Na vijf minuten zoeken in het schuurtje: „Dit is de kam van onze hond, drie maanden geleden overleden. Kan het hier ook mee?”
  • „Ik heb alleen deze zachte borstel. Hij vindt het heerlijk, hoor.”

Amy is een kruising-Pers. Ongeveer een jaar is ze nu bij haar huidige baasjes, die haar voor nop meegekregen hebben toen ze nog een kitten was. Haar baasjes hebben nog nooit een langharige kat gehad, laat staan een kruising-Pers. Daarom duurt het blijkbaar ongeveer een jaar tot zo’n kat bij alleen af en toe kammen met een zachte borstel helemaal onder het vilt zit. Tot aan haar kruin aan toe.

Tijd voor actie

Gelukkig hebben haar baasjes mij eindelijk gevonden. Het wordt hoog tijd Amy van drie centimeter dik vilt te ontdoen. Het vilt zit overal, zelfs onder haar ogen, op haar wangen en oorschelpen én zelfs boven op haar kop.

Scheren blijkt nog een hele klus, omdat het vilt heel dicht op de huid zit. Bovendien moet ik ergens een beginnetje zien te vinden. Dat is meestal in de nek, maar daar is het ook heel erg dik. Op de flanken is het wat dunner en daar kan ik beginnen. Ik werk langzaam van onder richting de ruggengraad, eerst aan de rechterkant en dan aan de linkerkant.

Regelmatig hou ik even een pauze. Amy is een kanjer: het is een hele operatie voor ik haar helemaal van het vilt verlost heb, maar ze ondergaat het ‘lijdzaam’. Blijkbaar heeft ze in de gaten dat ze dit even moet uitzitten, maar dat er daarna een beloning volgt, in de vorm van pijnvrij bewegen.

Pauze voor koffie en ontspanning

Als haar lichaam vrij is van het vilt, houden we even pauze voor koffie (mensen) en ontspannen rondlopen (Amy). Amy begint meteen overal te poetsen. Ze kan eindelijk overal weer makkelijk bij!

Na de koffie scheer ik Amy’s wangen, kruin en aanzet van de staart. Dan is ze klaar.

Het is een hele bevalling geweest. Ik geef haar baasjes nog wat advies over kammen en kammetjes en ik hoop dat ze me de volgende keer tijdig weten te vinden!


Dit artikel is 8.641 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.