Als een kat getrimd of zelfs geschoren is, ziet en ruikt hij anders dan ervoor. Andere dieren in huis snappen soms niet dat het toch dezelfde kat is, denken dat het een vreemde indringer is en reageren daar met agressie of angst op. 

Bella is een Maine Coon van bijna twee jaar. Ze woont met haar baas en haar broertje Binky in een appartement. Omdat ze hier net een paar weken wonen, heeft de baas in deze drukke verhuisperiode te weinig tijd aan de vachten kunnen besteden. Binky heeft een hele makkelijke vacht, die niet gauw klit. Bella’s vacht echter is pluiziger en klit veel eerder. Bovendien laat ze zich slecht borstelen, waardoor het moeilijk is bij te houden. Nu heeft ze dikke plakken vilt vooral op de heupen, de buik en de flanken. Die moeten eraf.

Omdat het de eerste keer is dat ik hier kom, laten we Binky even buiten de kamer. Eerst knip ik de nageltjes van Bella en dan scheer ik de viltplekken weg. Dat is allemaal snel gebeurd.

Ruzie

Nu mag Binky weer binnenkomen. Die sluipt met zijn buik dicht bij de grond en met grote ogen en snorharen naar voren naar binnen. Het eerste wat hij ziet, is Bella. Hij loopt naar haar toe en begint te grommen en te blazen. Bella deinst achteruit en loopt met een grote boog langs hem heen naar de keuken. Binky gaat naast de bank zitten en blijft haar in de gaten houden. Als Bella terugloopt vanuit de keuken en te dicht bij hem komt, gaat hij opnieuw blazen en grommen. Bella blijft uit zijn buurt.

Wat is er gebeurd?

Binky weet niet wat er is gebeurd, hij was niet in de kamer tijdens het trimmen. Hij heeft mij wel begroet toen ik binnenkwam en was toen heel ontspannen en nieuwsgierig. In de gang heeft hij ons wel horen praten en hij heeft het scheerapparaat gehoord. Bella heeft niet gemiauwd. Bij binnenkomst ziet Binky wel dat Bella er anders uitziet en ze zal anders ruiken. Daardoor reageert hij agressief.

Bella op haar beurt snapt niet, waarom haar broer zo boos is en blijft uit veiligheid maar even uit zijn buurt.

De hele avond blijft Binky boos op Bella. Gelukkig waren ze de volgende ochtend weer vriendjes!

Anders dan anders

Als een kat is getrimd of geschoren, ziet en ruikt hij anders dan normaal. Andere katten in huis snappen soms niet dat het toch dezelfde kat is en reageren alsof het een vreemde indringer is. Zo’n afwijkende reactie kan ook voorkomen als één van de dieren naar de dierenarts is geweest.

Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden hoe de dieren op elkaar reageren na het trimmen. Vaak duurt het misverstand maar even en hebben ze snel in de gaten dat ze toch dezelfde huismaatjes zijn. Als dit toch langer duurt, is het wellicht verstandig om ze niet te dicht bij elkaar te zetten. Ook beide lichaamsgeuren uitwisselen door met een doek beide dieren om beurten te aaien kan een snellere herkenning bevorderen.


Dit artikel is 7.833 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.