Wat een weertje hè? We hebben in mei al wat heerlijke zomerse dagen achter de rug en hopen dat dit zo blijft de aankomende manen. Maar wat doen we met onze katten?

Wij trekken een bikini aan en gaan naar het strand. Onze katten zitten over het algemeen in huis. Maar moet je jouw kat scheren met warm weer? Of juist niet? En drinkt jouw kat wel genoeg? Graag geef ik je 7 tips om onze lieve poezels door de zomer heen te helpen.

Warm weer tip 1: Scheren en ontwollen is onnodig!

Mijn telefoon gaat extra vaak zodra het kwik boven de 20 graden stijgt. Mensen denken namelijk dat je een kat moet scheren met warm weer. Maar wist je dat deze vacht juist als een soort parasolletje werkt? Het beschermt de tere huid tegen de felle zon, gaat verhitting tegen en zorgt ervoor dat de kat niet kan verbranden. In deze blog die ik eerder heb geschreven kun je meer over dit onderwerp lezen.

warm weer

Warm weer tip 2: Laat je kat met rust

Doe geen drukke spelletjes met je kat en ga er niet mee slepen in huis. Laat de kat lekker met rust op het heetst van de dag. Katten zoeken namelijk zelf de koele plekjes op. Laat ze lekker liggen onder die struik of onder jouw bed. Zodra het afkoelt zul je zien dat ze vanzelf weer tevoorschijn komen.

Warm weer tip 3: Creëer meer drinkplekken

Net zoals het bij mensen belangrijk is dat wij voldoende drinken, is dit ook zo bij katten. Maar dan moet je wel zorgen dat er aantrekkelijke en voldoende drinkgelegenheden zijn. Ik heb 4 drinkplekjes gecreëerd in mijn huis: op het balkon, op de trap, in de keuken, in de woonkamer en een drinkfontein boven. Die staat op de routes in huis waar mijn katten dagelijks langslopen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag het water te verversen. Je zult zien dat jouw katten hierdoor meer gaan drinken.

Warm weer

Warm weer tip 4: Geef een “natvoer-soepje”

Mijn katten krijgen eigenlijk alleen droogvoer. Maar om er zeker van te zijn dat ze extra vocht binnenkrijgen met warme dagen, geef ik natvoer. Natvoer staat erom bekend dat er veel water in zit. Maar ik doe er extra water bij en maak er een “natvoer-soepje” van. Mijn katten zijn er gek op!

Warm weer tip 5: Leg vochtige handdoeken of koelmatten neer

Dit is echt iets om uit te proberen. Mijn katten maken er geen gebruik van, maar sommige van mijn trimklanten vinden het geweldig. Je legt koele vochtige handdoeken op de grond zodat jouw katten hierop kunnen gaan liggen. Er zijn ook koelmatten verkrijgbaar en die shop je al voor een paar euro.

Warm weer tip 6: Bied toegang tot koele ruimtes

Mijn katten mogen eigenlijk niet in mijn slaapkamer. Maar dit is wel de meest koele ruimte in huis. Dus als het warm is, dan hebben zij wel toegang tot deze ruimte. Hier kunnen ze tijdens het heetst van de dag lekker koel slapen. Dus laat vooral de deuren in je huis open zodat de kat zelf kan bepalen wat hij een prettige plek vindt.

Warm weer tip 7: Vreemd gedrag? Ga naar de dierenarts!

Dit is een hele belangrijke tip! Geeft je kat over? Merk je gedragsveranderingen? Ziet de ontlasting in de kattenbak er anders uit? Ga alsjeblieft even langs de dierenarts. Liever te vaak dan te weinig. Een kat met uitdrogingsverschijnselen of andere ziektes is niet zo makkelijk te herkennen. Ook is het goed om dagelijks jouw kat te controleren of er geen zonnebrand is ontstaan. Heb je een lichte kat die graag in de zon zit? Dan is het aan te raden om oortjes en neusje in te smeren met speciale dieren zonnebrand. Vraag hiernaar bij jouw dierenarts.

Heb jij nog tips? Laat het weten!

Deel vooral jouw tips om katten door de warme dagen heen te helpen! Ik ben benieuwd!


Dit artikel is 3.145 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.