Meestal kan ik katten prima kammen of scheren. Bij katten die gespannen of wat agressief zijn, werken ‘geheime’ wapens als afleiding, gekroel of een time-out heel goed. Maar een enkele keer is een kat zo onhandelbaar dat hij niet te trimmen is. Dan gaat dat onder narcose bij de dierenarts.

Brussel is een Brits Langhaar-kater van vier jaar. Zijn baasje vindt hem een lief beestje, hij ligt het liefst de hele dag in de omgeving van het vrouwtje. Moet in de ochtend minimaal twee keer kroelen bij het vrouwtje en heeft verder een bijzonder lief karakter. Ze hebben de naam Brussel gekozen na het aanhoren van de veel voorkomende naam Londen. Net een beetje anders dus.

Hij is dus heel lief, behalve tijdens de vachtbehandeling. Dan reageert hij zeer agressief. Hij krabt, bijt en gromt. Waarschijnlijk is dit angst. Aan de andere kant is hij in meerdere gevallen echt een ‘mannetje’ en laat hij zich de kaas niet van het brood eten; misschien is dat een karaktertrek. Het vrouwtje kan zijn rug en de zijkanten van zijn lichaam redelijk goed bijhouden. Brussel wordt dan afgeleid met een snoepje. Dan heeft zij hooguit tien minuten de tijd om gedeelten te kammen. Maar dit vraagt wel veel tijd en aandacht.

Of het kammen en borstelen nou thuis of in een trimsalon gebeurt, maakt weinig uit. Ook in de trimsalon is hij heel agressief. Hij krabt en bijt hier ook.

Lange weg

Deze situatie is voor alle partijen niet wenselijk. Vooral voor Brussel niet, maar zijn langharige vacht moet toch verzorgd worden. Samen met de trimster en de dierenarts heeft zijn baasje al een jarenlange weg afgelegd om Brussel de beste verzorging te geven. Alles is geprobeerd om hem rustig te krijgen. Uiteindelijk bleek niets naar tevredenheid te helpen. Dus al redelijk snel is besloten om hem er verder niet mee te plagen en in overleg bleek dit de beste oplossing.

Nu gaat Brussel twee keer per jaar naar de dierenkliniek om onder een roesje te worden gekamd en geschoren.

Scheren onder zeil

In de wachtkamer zit Brussel ontspannen in zijn mandje op de speciale kattenwachtplek-op-niveau.

Dan zijn we aan de beurt. Eerst mag hij een beetje rondlopen in de behandelkamer om te wennen. Na een kort klinisch onderzoek naar hart en longen geeft de paraveterinair Brussel een door de dierenarts klaargemaakt spuitje met narcosemiddel. Het duurt even, maar dan worden zijn bewegingen trager. Als hij bijna onder narcose is, mag hij op de behandeltafel. Daar ligt al een warmhoudmatje met dekentje klaar. Onder narcose kan een kat snel lichaamswarmte kwijtraken en zo’n matje houdt het lijfje beter op temperatuur. Nog even en Brussel is ‘onder zeil’.

Zijn rug en flanken hoef ik alleen maar te kammen. We leggen Brussel op zijn buik en zorgen dat zijn kop schuin ligt en zijn neusgaten en luchtwegen vrij zijn.

Dan draaien we hem om en leggen hem op zijn rug. Nu kan ik zijn buik, oksels en liezen goed scheren. Daar ontstaan het vaakst klitten en vilt en door te scheren is Brussel een paar maanden van deze problemen af.

Anders werken

Kammen en scheren gaan anders bij een kat onder een roesje. Zijn spieren zijn slap, hij geeft niet mee en hij reageert nergens op. Ik ben gewend om onder het trimmen steeds te praten tegen de kat, maar dat heeft nu geen zin. Nu moet ik ook zorgen, dat ik zijn huid steeds strak houd tijdens het scheren; nu is het gevaar van inscheren groter. Het grote voordeel is nu natuurlijk, dat Brussel niet meer kan krabben en bijten.

Klaar

Net voordat de narcose begint uit te werken, ben ik klaar met de vacht en de nagels. De paraveterinair is er de hele tijd bij gebleven voor het geval er iets mis zou gaan. Nu houdt ze een oogje in het zeil, maar het gaat helemaal goed.

Als Brussel zo goed als bijgekomen is, mag hij in zijn mandje. Alles bij elkaar heeft het krap een uurtje geduurd, maar hij is nu zonder agressie en stress weer voor een paar maanden van zijn oude haar en klitten verlost.


Dit artikel is 11.186 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.