Begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn kat Toby echt geweldig. Maar soms doet hij dingen waar ik gewoon niets van snap. Hieronder vijf kattengewoontes waar ik nog steeds vreemd van opkijk.

1. Hij heeft geen vaste ligplek

Elke paar weken wisselt mijn kat van favoriete ligplek in huis. Hij ligt een paar weken op de bank, dan een paar weken op het kattenkussen onder tafel en vervolgens een paar weken in het stoffen kattenhuisje. Later vind ik hem een tijdje op een eetkamerstoel, verstopt onder de tafel, om daarna een aantal weken in een doos voor de televisie te vertoeven. Kortom, het is altijd weer een verrassing wat deze week zijn favoriete slaapplek is!

2. Brokjes náást zijn bakje eet hij niet op

Ik weeg de hoeveelheid voer die Toby krijgt, want hij mag vooral niet ongezond dik worden. Dat doe ik met een klein weegschaaltje op het keukenblad. Regelmatig knoei ik met brokjes, maar denk je dat meneer ze dan opeet? Nee natuurlijk niet. Brokjes horen in zijn voerbak, niet ernaast. Maf beest.

3. Miauwen of bedelen om eten doet hij niet

Hebben we niet allemaal het beeld voor ons van sterk miauwende katten die om je benen heen krioelen in een roep om eten? Dat soort verhalen hoor ik althans van de meeste andere katteneigenaren om me heen. Niet mijn kat. Als zijn voerbakje leeg is, gaat Toby ernaast liggen. In stilte. Dan moet ik hem maar net zien als ik de keuken loop, waar zijn bakje staat, en naar beneden kijk. Heb ik een kat die niet miauwt om zijn eten? Echt?

4. Blote benen = aanvallen!

Lekker in een korte broek door het huis dwalen of op blote voeten aan je dag beginnen? Doe dat vooral niet, want reken maar dat je wordt aangevallen. Mijn kat ligt meteen op de loer zodra hij doorheeft dat jij geen sokken of lange broek aan hebt. Geen idee wat dat is, maar blote benen betekenen overduidelijk ‘ten aanval’ in zijn woordenboek.

5. Hij heeft bijna hetzelfde eetritme als ik

Je zou denken dat een kat eet wanneer hij honger heeft. Dat doet de mijne ook wel, maar het liefste eet hij samen met mij. Als ik ‘s ochtends aan tafel zit voor mijn ontbijt, gaat hij ook zitten eten. Kom ik na mijn werk thuis, dan is zijn voerbak nog net zo vol als toen ik wegging. Hij zoekt dan ook pas zijn brokjes op als ik aan tafel zit met mijn avondeten. In mijn vakantie komt de buurvrouw elke dag langs om te zorgen dat hij door zijn gekke eetgedrag niet vermagert.

Ondanks al deze rare gewoontes houd ik natuurlijk ontzettend veel van mijn kat! Maar toch denk ik vaak: zou ik de enige zijn met een kat die zulke vreemde gewoontes heeft? Of heeft jouw kat ze ook? Deel ze dan vooral met me, dan voel ik me wat meer gerustgesteld.


Dit artikel is 2.769 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.