“Jouw huis is wel heel veel kat,” zegt mijn moeder. Ja, dat klopt! Mijn kat Toby is, omdat ik in een appartement drie hoog woon, een binnenkat. En daar houd ik rekening mee. Maar hoe?

1. Geen bloemen of planten

Jammer, maar groene planten en mooie bloemen is gewoon geen goed idee. Toby knaagt aan alles wat groen is en planten graaft hij kapot. Een bloemenvaas vindt hij vooral interessant om uit te drinken. Laatst kreeg ik bloemen als bedankje en gaf ik ze een keer niet weg, maar zette ze in een vaas op het keukenblad. Drie hele dagen ging het goed. Toen ging de vaas tóch om. Kon ik weer gaan dweilen. Gouden tip dus: geen bloemen en planten in huis.

2. Vergeet je eigen spullen, denk aan je kat!

Mijn huis ligt vol met kattenspullen waarmee Toby zich kan vermaken. Ik heb meerdere krabpalen, twee kattenhuisjes met kussen, een zwart ligkussen onder een kleine tafel en een hangmat aan de vensterbank. Er ligt een speeltunnel, een kleed met boog met vier speeltjes eraan (zoals je voor kinderen hebt) en een balletjescircuit. Op de grond liggen nog een paar speelmuisjes. En dan zijn er nog de dozen. Kussens zijn vooral mooi, maar liggen doet Toby het liefst in een doos. Of op een stoel, op de bank, op de wasmachine… Ik heb een hele normale binnenkat, hoor. Het meeste speelgoed heb ik wel verzameld in een opbergpoef met tijgerprint. Dat ziet er tenminste voor mij nog gezellig uit.

3. Let op met het openen van deuren

Bezoek mag mijn huis alleen binnen als Toby veilig in een kamer opgesloten is. Dat is ook de regel bij het naar buiten gaan: nooit zomaar de deur open gooien, altijd eerst kijken waar de kat zich bevindt. Hij zal maar naar buiten glippen! De deur naar de slaapkamer is bij mij standaard dicht. De deur naar de badkamer staat alleen in de zomer open, als dat de koelste ruimte is. De toiletrol hangt dan niet in de houder, maar staat op de plank waar ik bij kan, maar Toby niet. Je weet wat er gebeurt als een kat een toiletrol ziet, toch? Fraai is dat niet…

Heb jij ook een kat die net als Toby alleen maar binnen is? Met bovenstaande tips zorg je dat jouw huis is afgestemd op zijn of haar verblijf. Zo wonen jullie in harmonie samen. Heb jij nog meer tips voor een huis waar een binnenkat goed kan vertoeven? Laat het me dan vooral weten.


Dit artikel is 4.705 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.