Sommige katten verharen extreem veel. Al die haren komen in de maag terecht, waar ze de doorlaat naar de darmen verstoppen. Vaak is dan een operatie nodig. De vacht van de kat op voorhand scheren, kan dit voorkomen.

Gibi is een huis-tuin-en-keukenkater van acht jaar oud. Hij is vernoemd naar Gibraltar, een Brits stukje land in het zuiden van Spanje. Zijn eigenares komt daar vandaan, maar heeft wel de Nederlandse nationaliteit. Zij is dol op Gibi; ze heeft deze Nederlandse kat niet zomaar genoemd naar haar geboortestreek.

De eigenares is niet alleen dol op Gibi, maar ook bezorgd. Gibi blijkt namelijk extreem te verharen.

Verharen

Mensenharen blijven steeds doorgroeien en we gaan pas naar de kapper als we vinden dat ze te lang worden. Kattenharen hebben een kortere levenscyclus, namelijk ongeveer drie tot vier maanden, afhankelijk van kat en ras. Vooral in de rui-periode in de lente en de herfst laten veel haren los. Al deze losse haren moet de kat kwijt. Deze likt hij vooral met zijn tong uit zijn vacht. Op zijn tong zitten harde haakjes waarmee hij zijn vacht verzorgt. Die harde haakjes wijzen naar zijn keel, waardoor hij de losse haren inslikt. Als al deze losse haren in zijn keel en maag komen, kan daar een haarbal ontstaan. Haren worden in de maag niet verteerd. Soms braakt de kat de haarbal uit en soms komen haren met de ontlasting in de kattenbak terecht.

Gibi had erg veel last van haarballen. Elke dag kwam er wel een lange sliert samengeperste haren uit zijn keel. Soms gaf hij daarnaast alleen maar gal over.

Al die haren bleken hem ook erg te irriteren. Hij waste zich meer dan normaal om al die losse haren uit zijn vacht te poetsen.

Operatie

Soms wordt de haarbal te groot voor de kat om deze via de darmen naar buiten te persen of om deze via de slokdarm uit te braken. Voedsel kan dan niet meer via de maag naar de darmen. Dit maakt de kat ziek.

Dan zit er niets anders op dan de kat te opereren en de haarbal onder narcose te verwijderen. Gibi heeft zo’n operatie al eens ondergaan en hij en zijn personeel willen dit niet nog eens meemaken.

Daarom komen ze in de trimsalon. Ik moet Gibi scheren om te kijken of hij daardoor minder last van haarballen en braken heeft. Het scheren is geen probleem. Al het haar is er snel af.

Stukken beter

Een maand later blijkt, dat Gibi zich veel beter voelt. Hij is zich niet extreem meer aan het wassen. Hij is speelser en relaxter. Zelfs in deze zomerhitte zoekt hij niet meer de koelste plek onder het bed uit om te slapen.

Ook zijn eigenares is heel tevreden over deze manier van vachtverzorging, omdat ze zulke goede resultaten ziet. De haren groeien alweer en te zijner tijd komt ze zeker weer met Gibi voor een scheerbeurt.


Dit artikel is 13.993 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.