Soms kunnen overtollige kilo’s aardig in de weg zitten als de kat zijn eigen vacht moet verzorgen. Dan is het fijn om een kattenkapper in de buurt te hebben om de losse haren uit te kammen op plekjes waar hij zelf niet bij kan.

 

Katten kunnen om verschillende redenen een kattentrimmer nodig hebben. Een ervan is zwaarlijvigheid. Een dikke buik en omvangrijke heupen belemmeren een makkelijke toegang voor de kattentong tot de haren op de flanken en de rug.

Speelse HTK-kater

Mike is een knappe huis-tuin-en-keukenkater van zeven jaar. Hij woont al jaren bij zijn bazinnetje in een huis waar hij alle kanten op kan. Vandaag ben ik voor het eerst bij Mike op bezoek. Hij kijkt me vanaf zijn favoriete plekje, de keukentafel, slaperig aan als ik binnenkom.

Ook al heeft hij een nogal stevig postuur, spelen vindt hij erg leuk. Hij kan nog behoorlijk hard rennen en springt losjes op de tafel en andere hoge plekken. Zijn favoriete speeltje is een muis met afstandsbediening. Daarmee kan hij niet alleen spelen. Daarbij heeft hij zijn personeel nodig, zijn bazin moet de afstandsbediening hanteren.

Een laserlampje heeft Mike niet, wel genoeg ander speelgoed. Het allerliefst zoekt hij zelf zijn speelgoed, zoals een ui die hij vanaf het aanrecht op de vloer mikt om ermee te voetballen. Dat klinkt anders dan de zachte balletjes en muizen. Zelfbedacht spul is het allerleukst.

Zijn vacht verzorgen vindt hij een minder fijne bezigheid. Dat komt onder andere door zijn forse omvang. Bovendien heeft zijn bazin erg veel last van artrose aan de handen. Kammen is dan ook een lastig karwei. Bovendien is Mike moeilijk vast te houden door zijn temperament en ronde postuur. Tijd voor de kattenkapper!

Een hoop haar

Als ik Mike aai, komen er al een heleboel haren uit de vacht gewaaid. Ik pak mijn grofste kam en kam voorzichtig de losse haren uit de vacht. Dan pak ik een iets fijnere kam. Weer haal ik er een berg uit. Tot slot ga ik met mijn fijnste kam door de vacht om de laatste losse haren op te vangen.

Mike vindt het niet echt gezellig dat ik zo door zijn vacht ga. Gelukkig zit zijn bazin vlak bij de trimtafel tegen hem te praten. Zij geeft hem zo veel aandacht dat ik ongestoord zijn achterkant kan kammen.

Na een uur zijn we klaar. Een flinke berg oude losse haren is uit zijn vacht gekomen. Een beetje slanker vleit hij zich op zijn favoriete plekje op de keukentafel.


Dit artikel is 8.962 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.