Vrouwen en mannen weten maar al te goed wat de probleemzones van hun lichaam zijn: buik, borsten en billen meestal. Ook katten hebben probleemzones, maar die hebben vooral met de vacht te maken.

Welke vrouw of man kent ze niet: lovehandles, kipfilets (flapperende bovenarmen) of bierbuiken? Hele volksstammen beulen zich regelmatig af in sportschool of bootcamp om er strak uit te zien of wagen zich aan strenge diëten om het ideale plaatje te bereiken. En (vr)eetmaand december ligt al weer op de loer…

Katten met harige probleemzones

Katten hebben soms ook probleemzones. Die zitten vooral in hun (lange) vacht. Dat kunnen plekken zijn waar ze met hun tong moeilijk bij kunnen, zoals de flanken en de achterkant van hun rug. Ook de borst is zo’n lastige plek, want geen kattentong is zo lang dat zelfs alleen maar het puntje ervan erbij kan.

Andere plekken hebben vooral te maken met beweging. Klitten ontstaan dan op plekken waar de lange haren veel en vaak langs elkaar draaien. Denk dan vooral aan de oksels en de liezen van de kat.

Max’ probleemzones

Max is een prachtige Britse Langhaar. Van overgewicht op ‘bepaalde plaatsen’ heeft hij geen last. Hij heeft geen bierbuik, geen lovehandles en geen kipfilets. Hij is een superslanke rijzige grijze heer.

Toch heeft hij probleemzones. Twee zelfs. De ene zone is zijn prachtige kraag en de andere is zijn weelderige broek. Omdat zijn voor- en zijn achterpootjes regelmatig veel bewegen, draaien de lange haren op die plekken om elkaar heen. Als die niet regelmatig worden uitgekamd, blijven ze om elkaar heen gedraaid zitten. Als dat te lang duurt, worden die haren een dikke plak vilt. Dat loopt natuurlijk vervelend, want door elke stap trekt het vilt aan de huid. Het lijkt wel of hij dan met O-pootjes loopt.

Scheren

De twee grote plekken vilt tussen Max’ poten zijn te groot om uit te kammen. Die scheer ik dus weg. Dat gaat lekker snel en levert hem geen pijn op.

Daarna is de rest van zijn vacht snel uitgekamd. Daar zitten gelukkig geen klitten.

Afgeslankt

Na een uurtje is Max afgeslankt, want zijn oude haren zijn uit zijn vacht gekamd. En hij hoeft niet meer met O-benen rond te lopen, want de nare viltbrokken tussen zijn poten zijn ook weg!


Dit artikel is 2.185 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.