Geniet jij van het vuurwerk dat met oudjaar de lucht ingaat? Je kat zal er meer moeite mee hebben. Hoe zorg je dat je kat toch de avond goed doorkomt?

Wie dieren heeft, weet hoe angstig ze kunnen zijn met vuurwerk. Hoe vaak horen we in deze periode niet dat een hond er geschrokken vandoor is gegaan? Ook onze katten zullen vuurwerk niet snel waarderen. Tenzij je kat Toby heet en bij vuurwerk op de vensterbank springt om naar buiten te kijken. Serieus. Maar mijn kat is dan ook een rare snuiter, dus laten we hem in dit geval niet als voorbeeld nemen.

De meeste katten zullen namelijk niet weten wat ze overkomt zodra het vuurwerk losbarst. Geef ze eens ongelijk, met overal harde knallen en felle lichtflitsen. Nu kun je aan dat vuurwerk weinig doen. Maar wat dan wel?

4 eenvoudige tips voor tijdens oudejaarsavond

Als je kat bij de eerste knal trillend wegschiet, heb je waarschijnlijk de neiging om hem te willen troosten. Toch kun je beter vier andere simpele dingen voor hem doen:

  1. Laat je kat met rust, hoe moeilijk dat ook is. Door hem te troosten geef je aandacht aan zijn angst, terwijl je hem daar juist beter niet in kunt bevestigen. Laat je kat zien dat er niets aan de hand is door te doen alsof er niets aan de hand is. Je kat zal het waarderen dat je hem zijn eigen gang laat gaan.
  2. Zorg dat je kat vrij in huis rond kan lopen zodat hij zelf een veilig plekje kan vinden. Onder tafel, bank of bed, of op een stoel bank bijvoorbeeld.
  3. Zet de radio of televisie aan zodat je kat wat anders hoort dan vuurwerk. Alle afleiding is meegenomen!
  4. Doe de gordijnen dicht en laat het licht aan in de kamer waar je kat zich terugtrekt.

Extra hulpmiddelen

Omdat vuurwerk zoveel stress geeft, zijn er verschillende middelen verkrijgbaar om die stress te verlagen. Je koopt ze bij dierenspeciaalzaken of de dierenarts. Zo zijn er middelen op basis van voedingssupplementen en op basis van valeriaan. Bij dat laatste is het belangrijk om daar al een tot twee weken voor oudejaarsavond mee te beginnen.

Binnen of buiten?

Tja, is het nou goed om je kat binnen of buiten te houden deze periode? Wie zal het zeggen? De buiten-leef-katten van Marga laten zich twee dagen niet zien en komen daarna weer tevoorschijn. De katten zullen vast een veilig plekje hebben opgezocht. Als jij weet dat die er genoeg zijn in de buurt, kun je je katten de nacht buiten laten. Wil je meer zekerheid, houd je kat dan gewoon binnen. Wees er wel op bedacht dat hij niet alsnog naar buiten glipt. Houd ramen, deuren en kattenluik goed gesloten.

Jammer dat onze katten ons niet zelf kunnen vertellen wat ze nu écht prettig vinden op zo’n oudejaarsavond. Hopelijk helpen deze tips. Heb een veilige oud & nieuw samen!


Dit artikel is 1.690 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.