Als je weet dat de kat die je gaat trimmen erg angstig is, houd je daar extra goed rekening mee. Door regelmatig een pauze in te lassen, help je de kat om steeds even te ontspannen. 

Het kan spannend zijn als de kattenkapper voor het eerst op bezoek komt. Niet alleen voor het baasje, maar vooral voor de kat.

De baas van Pip had al verteld dat Pip erg gauw bang is voor nieuwe dingen. De 2,5-jarige poes is een kruising tussen een Heilige Birmaan, een Maine Coon en een Ragdoll. Samen met haar twee baasjes woont ze sinds een jaar in een huis met een afgesloten tuin. Daar loopt ze af en toe aan een lijntje buiten.

Pip is gauw angstig, bijvoorbeeld van mannen met zware stemmen, kinderen en nieuwe dingen. Haar baas is in zo’n situatie erg met haar begaan. Dan probeert hij haar zo goed mogelijk te steunen door haar aandacht te geven, te aaien en op te pakken terwijl hij lieve woordjes in haar oor fluistert.

Kennismaken met tafel en schaartje

Haar baas zet Pip op de tafel. Ze heeft grote pupillen en trilt een beetje. Hij aait haar en spreekt zachtjes tegen haar. Pip snuffelt aan de tafel en het nagelschaartje. Ik aai haar ook en zeg ook zachtjes wat tegen haar. Als ze een beetje gewend is – de pupillen zijn wat kleiner en het beven is gestopt – pak ik haar pootjes en knip haar nageltjes.

Dan controleer ik de vacht. Pip heeft een dikke vacht met veel klitten en vilt op haar heupen, haar buik, borst en keel en in haar oksels. Die zijn er niet meer uit te kammen.

Scheren met steeds even pauze

Omdat Pip een gevoelige en bange kat is, kijk ik eerst of ze bang is voor het scheerapparaat. Die zet ik aan terwijl ik hem ongeveer twee meter van haar af houd. Ze beweegt haar oren naar achteren en kijkt om naar mij. Als ik het scheerapparaat dichter bij haar houd, blijft ze op tafel liggen. Voorzichtig scheer ik haar heupen. Dat vindt ze spannend, want ik voel dat haar spieren gespannen zijn, maar ze laat het wel toe.

Dan houden we even pauze. Haar baasje tilt haar op en houdt haar tegen zich aan. Hij praat zachtjes en aait haar over haar flank.

Vervolgens gaan we naar de oksels en dan houden we weer pauze. Dan is haar buik aan de beurt, en weer nemen we pauze. Dan de klitten op haar borst en onder haar kin, gevolgd door weer een pauze. Tijdens de pauzes tilt het baasje haar op en wiegt haar als een baby zachtjes heen en weer. Pip lijkt daardoor iets te ontspannen. Haar baas doet dat altijd als ze iets spannends moet ondergaan, dus het oppakken is ze gewend.

Snel klaar

Door de regelmatige pauzes blijft Pip redelijk ontspannen. Daardoor kan ik toch snel doorwerken. Na een uurtje is Pip geschoren en uitgekamd. Dan mag ze poseren voor de na-foto, lekker veilig in de armen van haar baasje.

Dan zet hij haar op de grond. Ze vlucht niet naar boven, maar blijft op een afstandje op de vensterbank liggen kijken hoe ik mijn spullen opruim. Nieuw is spannend, maar maakt ook nieuwsgierig. Pip is en blijft een kat, hè? Goed gedaan, Pip. Je baasje is trots op je, en ik ook!


Dit artikel is 3.276 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.