Fokkers gaan steeds verder in het fokken van ‘designer cats’. Zo ver dat de gezondheid van deze katten in gevaar is. Gelukkig is hulp nabij: een verbod op het fokken van 16 rassen.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft een rapport uitgebracht over het fokken van designer cats. Voorbeelden hiervan zijn katten zonder vacht, zonder snorharen, zonder staart of met extreem korte pootjes. Katten die helemaal niet meer lijken op hoe een kat eruit hoort te zien dus.

Het extreme fokken zorgt bovendien, net als bij honden, voor schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de katten. Denk aan invaliditeit, aantasting van het waarnemingsvermogen of moeite met zichzelf warm houden. Ook gestoorde communicatie met soortgenoten hoort in dat rijtje thuis. En dat kan nooit de bedoeling zijn volgens de onderzoekers. Het mag niet eens volgens de wet!

Mutantenfokkerij

Het is in Nederland verboden om mismaakte dieren te fokken (wetsartikel 3.4 Fokken met Gezelschapsdieren, Besluit Houders van Dieren). Dat wil zeggen: je mag geen gezelschapsdieren fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Toch gebeurt het, zowel bij honden als bij katten. Mutantenfokkerij heet dat; opzettelijke mutaties van genen. Zo is er bijvoorbeeld de combinatie van haarloosheid met verkorte poten bij de Bambino Sphynx. Deze katten kunnen zich gewoon niet goed bewegen, hebben moeite met de warmteregulatie en hebben snel last van de huid. Ondanks het verbod zijn er nooit boetes uitgedeeld aan fokkers.

Je kunt op Raskattenwijzer van Stichting Dier&Recht vier voorbeelden van zulke designer cats bekijken. Ik waarschuw je op voorhand: het zijn geen fijne beelden!

Verbod op 16 kattenrassen

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht is gedaan in opdracht van de overheid. De conclusie is duidelijk: een verbod op maar liefst 16 kattenrassen:

 1. Munchkin/ Minskin: korte poten
 2. Dwelf: korte poten/naakt
 3. Elf: naakt
 4. Lambkin: korte poten
 5. Kinkalow: korte poten
 6. Napoleon Fold: korte poten
 7. Devon Rex-Cornish Rex: afwijkende snorharen
 8. Peterbald: naakt
 9. Sphynx: naakt
 10. Don Sphynx: naakt
 11. Bambino: naakt
 12. Bambino Sphynx: naakt en korte poten
 13. (Ukrainian) Levkoy: naakt
 14. Bambob: naakt
 15. Lykoi: deels naakt
 16. SphynxieBob: naakt

In EenVandaag van 1 februari 2019 werd aandacht aan het onderwerp besteed. Op RaskattenWijzer kun je de uitzending terugkijken en de stichting ondersteunen in de strijd tegen het ongezond fokken van dierenrassen. Als de overheid de conclusies van het onderzoeksrapport opvolgt, komt het fokverbod er ook.

Als kattenliefhebbers kunnen we een verbod alleen maar toejuichen. Katten horen op een gezonde manier gefokt te worden, zodat zij net zo kunnen genieten van het leven als wij.


Dit artikel is 4.127 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.