Oudere katten behandel je anders op de trimtafel dan jonge katten. Soms ogen ze breekbaar,  hebben ze een hartruis of ander lichamelijk ongemak, waar je rekening mee moet houden.

 

Elke kat verdient een goede benadering en behandeling op de trimtafel, maar oudere katten en katten ‘waar wat mee is’ hebben sowieso een respectvolle omgang met een trimmer verdiend. Neem Mickey, die er op het oog breekbaar uitziet.

Senior korthaar

Mickey is een Britse korthaar-kater van bijna 14 jaar oud. Omgerekend is dat zo’n 72 jaar in mensjaren. Dat is weliswaar nog een senior en nog net niet hoogbejaard, maar hij ziet er wel zo uit. Hij is klein, een beetje mager en heeft wat plattere voetjes. Zijn vacht verhaart heel erg. De huid is wat droog en laat schilfertjes achter.

Van zijn baasjes hoor ik dat hij een hartruisje heeft en wat nierproblemen. Verder slaapt hij vrij veel.

Liefdevolle behandeling

Elke kat wekt bij mij genegenheid op, maar vooral oudere katjes. Juist zij kunnen hun vacht steeds moeilijker zelf onderhouden. Daarom vind ik het fijn om juist hen met veel aandacht, zachtheid en geknuffel op hun gemak te stellen. Daarom ook is het fijn om hen te helpen met hun vacht wanneer ze het zelf niet meer kunnen. Ook bij Mickey is het trimmen een feestje.

Nagels zijn soms te lang

Na de kennismaking zijn eerst de nagels van Mickey aan de beurt. Ik duw zachtjes op zijn platte voorpootjes, waardoor de nageltjes tevoorschijn komen. Die zijn lang, klein en scherp.

Vaak zijn de nagels van oudere katten heel erg lang. Soms zijn ze zo lang dat ze al tegen het kussentje van de voet aan zitten. Een enkele keer tref ik nagels aan die al ín de voetkussentjes zijn gegroeid. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk voor baasjes van oudere katten om regelmatig de nagels te controleren.

Veel oude haren

Mickey heeft een vrij losse vacht voor een Brits korthaar, maar er zitten wel heel veel oude haren in. Met eerst een wat grovere kam en later een fijnere kan ik die er makkelijk uitharken. Al snel ligt achter hem een grote berg oude haren. Daar heeft hij nu geen last meer van!

Na kroelmassage weer naar huis

Als we klaar zijn, kroel ik nog even met Mickey. Ik kriebel onder zijn kin, aai langs zijn kaak en wrijf over zijn neus. Dat alles vindt hij prima. Hij gaat zelfs rustig op de foto, al kan hij zijn staart niet helemaal stil houden.

Zijn baasjes vertellen dat Mickey dan wel een senior is met een hartruisje, maar dat hij op zijn leeftijd nog erg speels is. Zijn favoriete spel is rennen achter het lichtje van het laserlampje. Verder kan hij het prima vinden met de andere drie katten en een konijn in huis.

Binnenkort is hij jarig, dan wordt hij 14. Ik wens hem een speelse verjaardag met alle mensen en dieren om zich heen en daarna nog heel veel van zulke dagen!


Dit artikel is 3.235 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.