Helaas bestaat het plukken en ontwollen van katten nog steeds. Elke dag wordt de vacht uit de kat getrokken met harkjes met messen, Furminators en zelfs stofzuigsystemen.

Maar goed nieuws! Steeds meer kattentrimsters gooien het roer om of aspirant trimsters laten zich opleiden tot vacht- huid en katvriendelijk trimster. Ikzelf werk ook via deze vachtbesparende methode.

Kort gezegd betekent vachtbesparend trimmen: de kat zo stressvrij mogelijk behandelen, geen scherpe materialen gebruiken en gezonde niet-klittende vacht sparen. Lees hier meer.

Veel mensen denken nog steeds dat als je een kat hebt, je zoveel mogelijk haar uit de kat moet kammen. Dit om minder haar in huis te hebben en/of klitten te voorkomen. Geen gekke gedachte. Voordat ik kattentrimster werd, dacht ik precies hetzelfde. Ontwollen, trek maar lekker veel vacht eruit, dan heb ik dat niet in huis!

Het kattentrimmen is een relatief nieuw beroep. Het ontwollen en plukken van katten, is eigenlijk afgekeken van het hondentrimmen. Echter kan een hondenvacht sterk verschillen van vachtstructuur, evenals het hanteren van honden. Een hond kun je vastzetten aan een lijntje. Katten zijn veel stressgevoeliger, als je die aan een lijntje zet is de kans op paniek groot. Maar buiten een andere aanpak, denken mensen dat plukken en ontwollen de rui tegen gaat.

Wat is plukken en ontwollen?

Plukken en ontwollen is eigenlijk al de onderwol uit de kat trekken. Ontwollen gebeurt met een hark waar mesjes aan zitten. Mensen staan dan versteld van de hoeveelheid haar die van een kat afkomt. Nogal logisch dat je er een berg haar vanaf haalt, want je bent letterlijk al het haar wat de hark tegenkomt aan het afsnijden.

Bij plukken pak je met je wijsvinger en duim alle uitstekende haren vast en trek je deze eruit. Veel trimsters beweren hiermee de “oude” haren eruit te trekken. Ik wil hierbij geen collega trimsters afvallen, maar wel duiden op het volgende. Newsflash: Je kunt met het blote oog geen oude en nieuwe haren herkennen.
Wist je dat de haartjes van de kat heel los in de haarzakjes zitten? Dit is door de natuur heel slim geregeld. Mocht een kat een vechtpartijtje hebben of langs prikkelbosjes lopen, dan laat de vacht makkelijk los en de tere huid blijft beschermd. Je kunt letterlijk een kat kammen tot ‘ie kaal is, want er zal altijd haar van een kat af blijven komen.

Helpt ontwollen en plukken tegen de rui?

Het antwoord is nee! Hoogstens tijdelijk kan dit iets verlichting brengen. Echter is een haarwortel erop gemaakt weer een nieuw haartje aan te maken. Met ongeveer 6 weken is er weer een nieuwe wollaag aangemaakt. Dus val je kat niet lastig met een ontwolhark en trek die vacht niet uit. Naast het feit dat het geen nut heeft, is deze behandeling niet katvriendelijk.

Een kat heeft zijn vacht nodig

Wist je dat de vacht van een kat een functie heeft?

Hieronder 3 belangrijke functies:

  1. Het houdt de kat koel tijdens warme dagen (lees hier waarom je de kat niet hoeft te scheren met warm weer) en warm tijdens de winter
  2. Het beschermd de huid tegen invloeden van buitenaf. Lees: vechtpartijen, scherpe takjes etc.
  3. De vacht zorgt voor een gezonde huidflora.

Vraag je af waarom je een kat hebt genomen

Steeds vaker krijg ik het verzoek om een langharige (ras)kat volledig te scheren of helemaal kaal te trekken met een ontwolhark. En dan heb ik het niet over vervilte vacht, want de enige oplossing hiervoor is scheren. Nee, dan heb ik het over gezonde, prachtige, glimmende vacht. De reden voor deze verzoekjes is… het verharen. “Scheer maar lekker af of trek er maar lekker veel vacht uit, dan heb ik die rotharen niet meer in huis.” Dus deze mensen willen die prachtige fluffy Ragdoll, imposante Maine Coon of schattig harige Pers laten scheren. Puur omdat ze die haren vervelend vinden in huis.

Bij volledig scheren hebben natuurlijk mensen dan minder haar in huis, de vacht is immers gekortwiekt. Maar ik vraag dan altijd: Waarom heb je deze (veelal dure) langharige kat in eerste instantie gekozen? Dan krijg ik als antwoord: vanwege die lange haren. Juistem, jij hebt bewust gekozen voor deze kat. Dan vind ik dat hier de verantwoordelijkheid van de vachtverzorging bij hoort. Je scheert de haren van jouw man toch ook niet af omdat je die haren in het ellendige doucheputje zat bent?

wel een kat

Haar in huis, dat hoort bij een kat

Twijfel je over of je een kat wilt nemen en wil je geen haar in huis? Neem dan geen kat. Elke kat verliest haar, de oude haren worden vervangen door nieuwe fitte haren. Een kat kan simpelweg niet zijn hele leven met één haar doen, dit slijt naarmate de tijd en kan niet een heel leven mee gaan. Het is de natuur dat dieren hun haren wisselen. Mensen die jou wijsmaken dat bepaalde rassen geen haar verliezen, liegen. Sorry, het klinkt hard. Natuurlijk heb je rassen die minder verharen, zoals een Abessijn en een Bengaal.

Of misschien baal je nu wel van jouw eigen pluizenbol, omdat net nadat je hebt gestofzuigd de hele woonkamer weer vol met haar ligt? Sta even stil bij het moment dat je die kleine worm hebt uitgekozen. Dat je misschien wel research hebt gedaan welk ras het beste bij je paste. En dat je bewust hebt gekozen voor zo een langharig mini-katje.

Nu heb je een volgroeide kat vol met haar in huis. Accepteer dat deze zijn natuurlijke vachtcyclus doorloopt, hier hoort een vachtwissel bij.

De rui is een natuurlijk systeem en hoort bij een kat in huis. Dus vergeet scheren of alle vacht uit een kat trekken. Hoe meer je kamt, hoe meer jouw kat die vacht los gaat laten. Plukken en ontwollen is een achterhaalde trimmethode. Twijfel je aan hoe je de vacht van jouw kat moet verzorgen? Bezoek of raadpleeg dan eens een vachtvriendelijk trimster. Zij kan jou adviseren over de beste vachtverzorging bij jouw kat, elke kat is namelijk anders en behoeft een andere aanpak.

Laat de gezonde vacht met rust. De natuur regelt zichzelf. Heb je een kat zonder gevoeligheid zonder klitten en vilt? Doe daar dan zo weinig mogelijk aan! Eens per week kammen en een dagelijkse vachtcontrole is voldoende.

Ikzelf heb een langhaar die geen klitten heeft, nooit. Dus ik kam deze ook werkelijk nooit.

Uitzonderlijke gevallen: De ontplofte vacht

Ik ben zeker niet Roomser dan de paus. Hoewel ik volgens de vachtvriendelijke manier van trimmen werk, zijn er zeker uitzonderlijke gevallen. Deze vachten behoeven een andere aanpak. Sommige katten hebben zoveel vacht dat je door de bomen het bos niet ziet. Helaas zijn er vachten die door bijvoorbeeld doorfokken zo explosief zijn, bijna niet bij te houden. Extreem veel vacht zie ik voornamelijk aan de zijkanten van de kat. Door de haren heen en honderden katten later, kan ik concluderen dat ik dit soort vachten inclusief problemen zoals klitten, voornamelijk zie bij wat dikkere katten.

De aanpak hangt af van verschillende factoren, waaronder deze twee:

  1. Is de eigenaar bereid óf in de gelegenheid de vacht dagelijks te checken?
  2. Laat de kat kammen toe?

Mocht het bovenstaande niet het geval zijn, dan kijk ik naar een andere katvriendelijke oplossing. Dankzij de vele 100den katten die ik inmiddels heb gezien, weet ik da er af en toe een andere aanpak nodig is. Soms kan bijvoorbeeld de zijkanten iets uitdunnen de oplossing zijn. En dan bedoel ik dus niet plukken of ontwollen. Maar wel met een vachtvriendelijke kam iets meer uitkammen. Ik gebruik dan geen ontwolhark maar een metalen combikam. Meestal poeder ik dan eerst de vacht royaal in met maizena, hierdoor is de vacht beter doorkambaar. Extra vacht voorzichtig uitkammen kan er soms voor zorgen dat de vacht niet gaat klitten of vilten.

Maar soms neem ik ook rigoureuze maatregelen. Als een kat zich niet laat kammen op de buik, oksels of borst, dan scheer ik deze iets korter. De kat hoeft je zo voorlopig niet lastig te vallen met een kambeurt, hierdoor blijft de band tussen jou en je kat in vrede (zeer belangrijk!)

Plukken en ontwollen = kies voor een andere methode

Hopelijk heb je na het lezen van mijn blog je mening over plukken en ontwollen veranderd en besef je dat een kat zijn onderwol nodig heeft. Er zijn vriendelijkere manieren van katten kammen en hanteren. Baal je van die haren in huis? Accepteer het en zit die ruiperiode uit. Naja, zitten, helaas zul je extra moeten stofzuigen. Twijfel je of je jouw kat goed helpt qua vachtverzorging? Schakel dan een vachtvriendelijk trimster in!

Vachtbesparend


Dit artikel is 5.929 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.