Je bent ze vast al in de winkel tegengekomen: kattenspeeltjes met kattenkruid (of ‘catnip’). Ik weet eerlijk gezegd nooit zo goed wat ik daarmee aan moet, dus het werd tijd voor een nader onderzoek.

Kattenkruid is een vaste plant die familie is van de munt en in het Latijn Nepeta cataria heet. De plant heeft driehoekige, getande blaadjes en in de zomer lavendelblauwe bloemen. Over de hele wereld vind je meer dan tweehonderd soorten. Als je zakjes of speeltjes met kattenkruid koopt, dan zitten er gedroogde blaadjes en bloemen van deze plant in. Door verschillende etherische (of aromatische) oliën geeft kattenkruid geur af. De plant is niet giftig of verslavend, dus kattenkruid is helemaal veilig te gebruiken.

Hoe reageert een kat op kattenkruid?

Katten kunnen helemaal wild worden van kattenkruid. Ze gaan intens snuffelen aan het speeltje, geven kopjes of wrijven met hun wangen of kin langs het speeltje met kattenkruid. Ook kunnen ze met het speeltje alle kanten op rollen of eraan gaan likken. Overigens heeft dat allemaal geen seksuele betekenis! Dat katten zo reageren komt door de stof nepotalactone. De plant produceert deze stof om insecten te weren.

Opvallender is dat sommige katten helemaal niets doen met speeltjes met kattenkruid. Zij nemen de geur gewoon niet waar. Uit onderzoek blijkt dat dan weer genetisch bepaald te zijn. Voor mij vielen de puzzelstukjes op hun plek. Nu snap ik dat ik de ‘hype’ rondom kattenkruid nooit begrepen heb: mijn kat Toby heeft nooit die euforische reactie vertoond, en zal dat dus ook nooit doen. Heb je een kitten, dan moet je sowieso al wachten tot je kitten ouder dan 3 maanden is om te ontdekken of hij/zij wel of niet dol is op kattenkruid.

Waarom zou je kattenkruid geven?

Speeltjes met kattenkruid zijn natuurlijk bedoeld om je kat mee te laten spelen. Maar voordat je helemaal los gaat in de dierenwinkel, kun je beter eerst ontdekken of je kat dat kattenkruid wel interessant vindt. De mijne maak ik er bijvoorbeeld niet blij mee. Koop een klein speeltje met kattenkruid en kijk hoe je kat hierop reageert. Wordt hij of zij actief van kattenkruid, dan is het een leuke verrijking op de vele kattenspeeltjes die je hem of haar kunt geven.

Er zijn ook losse zakjes of potjes met kattenkruid te koop. Dat kun je ook gebruiken om oude speeltjes nieuw leven in te blazen of een nieuwe krabplank of klimpaal aantrekkelijk genoeg te maken. Tot slot kun je gestreste katten laten ontspannen met kattenkruid en bange katten ermee uit de tent lokken als ze kattenkruid niet kunnen weerstaan.

Heb jij je kat wel eens kattenkruid gegeven? En hoe reageert hij of zij daarop?


Dit artikel is 2.010 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.