Soms vindt een kat het trimmen zo spannend dat hij dat maar kort kan volhouden. Dan wil hij weg of gaat blazen of bijten. In dat geval is het beter die spanning niet te hoog te laten oplopen.

 

Opgesloten zitten in een reismand is voor een kat waarschijnlijk geen pretje, zeker niet na een spannende autorit op de achterbank. Dan is het fijn als je er zo gauw mogelijk uit mag.

Als twee katten samen naar de trimmer gaan, is eerst de ene aan de beurt en dan pas de andere. De tweede laat ik altijd rondlopen in de trimsalon. Die hoeft dan niet een uur in de mand te zitten. Neem Harry en Karel. Die zijn hier voor het eerst. Harry mag meteen op de tafel, Karel mag rondlopen als hij wil en tegelijk op ontdekkingstocht.

Rondkijken

Terwijl zijn huisgenootje Harry op de trimtafel staat, besluit Karel een kijkje buiten zijn reismand te nemen. Die mand staat in een hoek van de trimsalon en het deurtje staat open. Nieuwsgierig steekt hij zijn kop buiten de mand en kijkt in het rond. Het lijkt er veilig uit te zien: de twee mensen zijn met Harry bezig en zien hem niet. Dan stapt hij naar buiten en verkent de trimsalon. Hij loopt langs een deur en nog een deur en kruipt onder de wastafel. Op kattenhoogte heeft hij het allemaal snel gezien.

Dan springt hij op het keukenblok. Daar staat alleen een glas en liggen wat papieren. Niet zo interessant voor een kat, maar vanaf daar heeft hij wel goed zicht op de trimtafel. Hij blijft een tijdje zitten kijken en springt dan weer op de grond.

Spannend hoor, dat trimmen

Als Harry klaar is, is Karel aan de beurt. Hij is een stevige Maine Coon van zo’n tien kilo. Maar hoe groot en flink hij er ook uitziet, dat kammen vindt hij maar spannend en eng. Zijn lichaam trilt en hij miauwt klaaglijk. Daarom laat ik hem steeds na een paar minuutjes even van de tafel af, zodat hij even heen en weer kan lopen. Dan kan hij even ontspannen.

Zijn baasje en ik kunnen hem steeds weer makkelijk oppakken en op tafel zetten. Omdat hij wat gekalmeerd is, kan ik weer rustig verder. Totdat de spanning weer hoog oploopt. Dan mag hij weer even rondlopen.

Grote kat, veel werk

Karel is een grote kat en hij heeft heel veel oud haar in zijn vacht. Daardoor is het veel werk om dat er helemaal uit te kammen. En veel werk duurt lang. Een regelmatige rustpauze is voor hem goed, want daarmee kan hij zo’n lange lastige kamsessie het best volhouden.

Ook aan het eind laat ik Karel nog even loslopen. Ik ruim al zijn haren op en leg mijn spullen weer bij elkaar. Dan zet ik hem nog even op de foto. Hij ligt er zó relaxed bij. Die wil vast niet meer in zijn mand.


Dit artikel is 2.465 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.