Veel katten mogen lekker buiten rondlopen. De jouwe ook? Je hebt er misschien niet over nagedacht, maar je kunt je tuin veel aantrekkelijker maken voor je kat. Daarom hier 4 tips voor een katvriendelijke tuin!

Om je kat veilig in je tuin te houden, gaf ik je eerder tips om je tuin veilig af te zetten. Maar het is net zo belangrijk om je tuin zelf aantrekkelijk en veilig voor je kat te maken. Dat kan op verschillende manieren zonder dat het je extra moeite of geld kost.

1. Maak verstopplekken waar je kat zich terug kan trekken.

De meeste katten zijn dol op dingen waar ze zich in kunnen verstoppen en terugtrekken en dozen waar ze zich lekker klein in kunnen oprollen. Leg je tuin vol met zulke verstop- en schuilplekken. Denk aan rieten manden, houten kistjes, een grote emmer op z’n kant of een stuk rioolbuis. Met verschillende hoge verstopplekken ligt je kat veilig en uit het zicht. Van hier uit kan hij dan de buitenwereld in de gaten houden en loeren op eventuele muizen. Een schuilplek maak je eenvoudig met een kattenhuisje of oud konijnenhok. Daarnaast is het voor je kat fijn als hij lekker in het gras of in de zon kan liggen.

2. Belangrijk: veel beplanting!

Verrijk je tuin met beplanting die geschikt is voor katten. Varieer met hoge en lage planten, zoals bamboe in pot, een (klim)boom en kiwiplant. Aan siergras, kattengras, tijm of lavendel kan je kat lekker knagen en droge bladeren of bosjes zijn leuk om in te spelen. Als je je kat echt wilt verwennen, maak je een plekje met wat kattenkruid. Haal slakkenkorrels, taxussen en andere giftige planten voor je kat uit je tuin!

3. Zet krabpalen en speelgoed neer.

Zet, net als in huis, krabpalen en speelgoed in je tuin. Er zijn bijvoorbeeld klimmeubels voor buiten, maar een eenvoudig krabplankje onder een afdak voldoet net zo goed. Kies speelgoed waar je kat van houdt en gebruik een grote speeltunnel: ideaal voor je kat om te rennen, slapen of zich te verstoppen.

4. Zorg ook buiten voor voldoende schoon drinkwater.

Katten hebben niet snel dorst en drinken vaak te weinig, terwijl ze wel veel water nodig hebben. Om hem aan te sporen toch te drinken, zet je meerdere grote waterbakken langs de wandelroute van je kat. Houdt je kat net als mijn kat Toby van spelen met water? Zet dan eens een grote bak met een laagje water neer waar hij in kan poedelen met zijn pootje. Misschien vindt hij drijvend speelgoed ook wel leuk.

Ik ben benieuwd of jij nog meer tips hebt voor een katvriendelijke tuin?


Dit artikel is 2.605 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.