Het is zomer! Waarschijnlijk heb je al vakantieplannen gemaakt en ook iets geregeld voor je kat(ten)? Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan is het goed om de mogelijkheden op een rijtje te hebben.

Ga je maximaal drie dagen van huis, dan kun je overwegen je kat alleen thuis te laten. Dat doe ik ook met mijn kat Toby. Zet voor drie dagen voedsel neer en zorg voor heel wat bakjes water door het hele huis. Vaak laat ik de wasbak gevuld met water achter, zeker op warme dagen.

Oppas voor je kat zoeken

Zodra ik langer dan drie dagen van huis bent, komt mijn buurvrouw op Toby passen. Hij eet namelijk gewoon minder als ik er niet ben dan wanneer ik wel thuis ben. Dat maakt voor die drie dagen niet uit, maar langer is niet verantwoord. Het is voor mij een geruststelling dat hij goed verzorgd wordt als mijn buurvrouw voor hem zorgt. Voor Toby is het fijn om iemand te zien als ik zo lang van huis ben. Bovendien kan hij zo in zijn vertrouwde omgeving blijven.

Laat je je kat ook graag thuis tijdens je vakantie, vraag dan familie, vrienden of buren of ze komen oppassen. Er is vast wel iemand die je kat eten en drinken wil geven en met hem wil spelen. Misschien willen ze meteen tijdens je vakantie in je huis verblijven? Dan hoeven ze niet op en neer te rijden en lijkt je huis gewoon bewoond. Heb je niemand? Dan kun je via Holidaylink een huisoppasser vinden om op je kat en andere dieren te passen.

Je kat bij iemand anders onderbrengen

Mocht je niemand kunnen vinden die thuis voor je kat wil zorgen, bijvoorbeeld omdat familie ver weg woont, dan kun je je kat bij iemand anders thuis onderbrengen. Het is wel belangrijk dat hij weet hoe hij voor een kat moet zorgen en dat je kat tegen de verandering van omgeving kan. Je kunt bijvoorbeeld je kat een weekend naar deze persoon brengen om te zien of dat goed gaat.

Vakantie in een kattenpension

Heb je geen oppasser, dan zijn er kattenpensions. Waarschijnlijk zit er eentje bij jou in de buurt. Het fijnste voor je kat is een pension waar alleen katten zitten. Als je een kattenpension gevonden hebt, check dan op hygiëne, de ruimte die je kat krijgt en of je kat rustig kan eten. Vraag ook of hij voldoende aandacht krijgt van verzorgers en geef zelf informatie over wat je kat wel en niet prettig vindt. Bekijk vooraf goed of dat overeenkomt met wat het kattenpension biedt. Is je kat bijvoorbeeld niet gewend aan andere katten, dan kan het fijn voor hem zijn om een plek alleen te hebben. Je kunt altijd je kat een weekend op proef brengen om te zien of het pension bevalt.

Je kat meenemen op vakantie

Vind je bovenstaande mogelijkheden helemaal niets en kun je je kat niet missen? Dan is het mogelijk je kat mee te nemen op vakantie. Bedenk wel goed of je kat dat ook prettig vindt. Hij moet om te beginnen tegen de (lange) reis kunnen. Voor sommige katten is dat al te stressvol. Ook kun je niet overal met je kat terecht, dus controleer dat eerst voordat je een accommodatie boekt. Je kat laten loslopen in een nieuwe omgeving is waarschijnlijk geen succes. Daarom is je kat aan zijn tuigje aanlijnen een beter idee.

En, waar verblijft jouw kat tijdens je vakantie? 


Dit artikel is 3.253 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.