Als je een donkergrijze Brits Korthaar niet kamt, wordt hij steeds lichter van kleur. Dat komt door alle oude afgestorven haren die tussen de nog jonge exemplaren blijven zitten.

Lange haren moet je kammen, anders raken ze in de knoop. Zou je om die reden korte haren niet hoeven kammen? Misschien is dat bij mensen zo. Lange blonde meisjesharen raken snel in de war, daarom worden ze vaak tot een paardenstaart gebonden, gevlochten of opgestoken. Mannen met korte stekeltjes hoeven daar helemaal niets mee te doen: hun haar zit altijd goed.

Kattenharen zijn anders

Met katten zit het anders. Katten verharen. Heel erg vaak en heel erg veel.

Lange kattenharen moet je, net als lange mensenharen, ook regelmatig kammen, want die kattenharen raken ook snel in elkaar. Dat komt vooral omdat katten bewegen en op hun haren liggen en zitten.

Korte kattenharen zou je in principe niet hoeven te kammen. Katten met zulke haren kunnen dat meestal prima zelf. Maar als een kat heel veel korte haren heeft, wordt het kammen en likken heel veel werk. Neem Maurits, die vandaag met een extra dikke laag haren in zijn vacht de trimsalon binnenkomt.

Brits Korthaar

De kater Maurits is een Brits Korthaar van 15 jaar. Met zijn grote goudkleurige ogen kijkt hij nieuwsgierig de wereld in.

Verder heeft hij een prachtige, dikke, zijdezachte, donkergrijze vacht. Helaas zie ik bij onze eerste kennismaking in de trimsalon die oorspronkelijk kleur niet, want hij ziet er lichtgrijs, vlokkerig en pluizig uit. Dat komt door heel veel oud haar, dat nog tussen de nog jonge haren in zit. Zijn haren zitten zo dicht op elkaar, dat de oude haren daartussen geklemd zitten. Die haren zitten er al heel lang, daarom zijn het er ook zo veel. En elke dag komen er meer oude haren bij.

Ik snap wel dat Maurits het geen beginnen aan vindt om zelf zijn vacht bij te houden. Hij is natuurlijk ook een al wat oudere heer. En als hij nu met zijn tong zou likken, zou hij gelijk een bek vol haar hebben.

Zijn baasjes vinden dat er geen eind komt aan al die haren. Voor hen is er ook geen beginnen aan.

Heerlijk werkje

Voor een kattentrimmer is hier wel een beginnen aan. Die vindt dit een heerlijk werkje. Niet alleen omdat Maurits zich voorbeeldig gedraagt, maar vooral omdat het een lust is om al die oude haren uit de vacht te kammen. Je ziet de vacht opknappen en de prachtige oorspronkelijke kleur tevoorschijn komen.

Na een uur kammen ligt er een hele berg oud haar naast Maurits. Hij is nu een prachtige Brits Korthaar in één tint grijs!


Dit artikel is 3.663 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.