Ontwormen, voor de gezondheid van je kat is dat een standaard advies van bijvoorbeeld dierenarts of dierenwinkel. Maar waarom eigenlijk? En wat gebeurt er als je niet zou ontwormen?

Ik ontworm mijn kat Toby vooral vanwege het advies van de dierenarts. Verder dan dat heb ik me er niet in verdiept, dus stiekem ging er toch een kleine wereld voor me open.

Hoezo ‘ontwormen’?

Door te ontwormen voorkom je dat je kat last krijgt van een worminfectie. Zo’n infectie betekent dat er kleine wormpjes in bijvoorbeeld de darmen, de lever of het hart van je kat leven. Een eng idee toch? Je kunt je voorstellen dat zulke kleine wormpjes veel schade kunnen aanbrengen. Denk aan diarree, uitdrogen of vermageren, een doffe vacht, jeuk en problemen met ogen of organen. Een kitten kan door wormen bijvoorbeeld problemen krijgen met zijn groei. Er zijn heel veel verschillende soorten wormen, zoals spoelwormen (vooral bij kittens) en lintwormen en ook hartwormen, haakwormen en zweepwormen. Ze klinken me allemaal even eng eerlijk gezegd.

Zo raakt je kat besmet

Je kat kan vrij makkelijk besmet raken met wormen. Bij kittens komen spoelwormen vaak gewoon via de moedermelk naar binnen. Ook kunnen er wormen binnenkomen door de kleine prooidieren waar je kat op jaagt, zoals muizen. Alleen al een besmet dier aanraken kan genoeg zijn om wormen op te lopen door eitjes binnen te krijgen. Dat kan jij ook doen, als je van buiten wormeitjes meeneemt onder je schoenen. Mijn kat Toby is dus niet meteen beschermd tegen wormen omdat hij een binnenkat is.

Kat met wormen

Of je kat wormen heeft, zie je vaak aan de ontlasting. Zo lijken de dunne slierten van spoelwormen op spaghetti. Lintwormen hebben een kortere lengte en de vorm van kleine rijstkorrels. Soms zijn wormen zichtbaar aan de achterkant, bij de anus. Maar wanneer je dat ziet, heeft je kat dus al last van wormen. Dan mag je meteen langs de dierenarts en beginnen met een (dure) ontwormingskuur. Dat kun je simpelweg voorkomen door preventief te ontwormen. Je voorkomt bovendien ook dat je kat wormen overdraagt op jezelf of je kinderen. Een geruststellende gedachte, vind je niet?

Hoe ontworm je dan?

Net als met alle producten voor je kat, zijn er ook verschillende soorten ontwormingsmiddelen. Je hebt verschillende merken natuurlijk en er zijn vier methoden:

  1. Met tabletjes of pilletjes. Dat gebruik ik zelf. Bij Toby kan ik het kleine tabletje zelf in zijn mond stoppen, zolang ik die maar even naar boven open houd zodat hij het pilletje niet uit kan spugen. Je kunt een ontwormingstablet ook tussen natvoer doen en je hebt van die handige eetbare ‘easypillen’ waar je een tablet tussen stopt. Het eten verbergt de geur van het tabletje.
  2. Met een drankje. Dat kun je over het eten van je kat gieten.
  3. Door druppels. Je brengt dan ontwormingsmiddel aan op de huid (niet in de haren!).
  4. Met ontwormingspasta. De pasta dien je via de mond toe via een tube of spuit. Voor kittens is deze pasta het makkelijkste om door te slikken.

Wanneer ontworm je?

Ontwormen doe je bij kittens als ze 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden en 6 maanden zijn. Daarna ga je over op 4 keer per jaar (elke drie maanden).
Zijn er na een kuur toch nog (dode) wormen in de ontlasting te zien, dan herhaal je na drie weken nog een keer de kuur. Dat is een erkend advies, maar vraag het vooral na bij de dierenarts. Doe dat ook als je kittens in huis haalt, want uiteindelijk weet de dierenarts wat het beste is voor de gezondheid van jouw kat.

Ik moet zeggen dat ik niet altijd netjes bijhoud wanneer ik voor de laatste keer ontwormd hebt. Terwijl het natuurlijk toch om zijn gezondheid gaat, dus dat gaat veranderen! Op welke manier ontworm jij je kat?


Dit artikel is 2.049 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.