Een weelderige vacht met dik, pluizig haar kunnen kattenliefhebbers prachtig vinden, maar soms laat de kat door zijn gedrag zien dat hij meer last dan plezier van al die haren heeft.

Een kat heeft niet voor niets een vacht. Die zit er niet (alleen) voor een prachtig uiterlijk, maar heeft belangrijke functies.

Vacht is belangrijk

In de eerste plaats beschermt de vacht het lichaam tegen hoge en lage temperaturen en tegen weersinvloeden. Zo beschermen de haren de huid bijvoorbeeld tegen felle zonneschijn of regen en sneeuw. Verder beschermt de vacht de kat tegen krabben en beten van andere dieren en tegen vallen, stoten en krassen van bijvoorbeeld dorens van planten en struiken. Daarnaast vormt de vacht een belangrijk communicatiemiddel. Denk maar aan opgezette rugharen en een dikke staart. Tot slot voelt de kat met zijn vacht. Hij tast met zijn snor- en andere tastharen zijn omgeving af.

Te dicht, te warm, te dik

Een vacht heeft dus veel belangrijke functies voor de kat, maar soms laat een kat merken dat hij het te veel haar vindt. Neem Smokey, met zijn perfect onderhouden vacht, waar hij niet blij mee is.

Smokey is een prachtige Maine Coon-kater van ongeveer vijf jaar. Hij is groot en sterk, komt graag buiten in de tuin en is dol op muizen vangen. Verder is hij graag bij al zijn huisgenoten: zijn baasje en bazinnetje, een grote hond en een lieve poes.

Zijn vacht is dik, lang en pluizig met veel onderwol, vooral op zijn flanken. Voor hem is het heel veel werk om zijn vacht te onderhouden. Gelukkig kammen zijn baasjes hem regelmatig. Ze zorgen er ook voor dat er geen vlooien en teken in zijn vacht komen. En omdat hij superlief is, ondergaat hij deze schoonheidsbehandelingen met plezier.

Desondanks valt het zijn baasjes op dat hij zich vaak obsessief zit te likken overal. Ook bijt hij vaak in zijn vacht en trekt dan aan zijn haren. En de lange haren van zijn kraag blijven bij het poetsen hinderlijk in zijn bek steken. Medisch is er niets ontdekt: de haren en de huid eronder zijn in perfecte conditie. Het lijkt er veel op dat hij last ondervindt van zijn dikke lange vacht.

Scheren als proef

De baasjes en ik als kattentrimmer besluiten Smokey eens te scheren. Dan kunnen we goed zijn gedrag van ervoor en erna vergelijken. Bijt hij niet meer in zijn vacht? Wast hij zich op een normale manier?

Het scheren is snel gebeurd met het scheerapparaat. De haren van zijn rug, flanken en buik zijn snel ingekort tot ongeveer 1,5 millimeter. Helemaal kaal is hij dus niet.  Smokey vindt dat allemaal prima. Voor de foto gaat hij er zelfs ontspannen bij liggen, met zijn mooie staart om zich heen.

Lenig aapje

Nu, een paar dagen later, vinden zijn baasjes dat Smokey een andere kat is geworden. Ze schrijven: ‘Hij speelt veel meer en lijkt super-tevreden. Hij wast zich nu normaal. Wat een verschil. Wij kennen hem niet meer terug, hij is een lenig aapje geworden. Wij gaan hem nu tweemaal per jaar scheren.’

Als het verschil in gedrag zo duidelijk blijkt te zijn, kan ik daar als kattentrimmer alleen maar mee eens zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat de kat zich er beter bij voelt.


Dit artikel is 3.242 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.