We weten allemaal dat katten ontzettend goed zijn in slapen. Dat doen ze elke dag wel 16 tot 20 uur. Maar om goed te slapen, heeft je kat wel een veilige slaapplaats in huis nodig.

Katten slapen zoveel omdat ze afstammen van roofdieren. Een katachtige heeft veel energie nodig om te jagen en moet daardoor regelmatig bijtanken. Een kat heeft niet meteen een favoriete ligplek. ze hebben juist meerdere slaapplekjes nodig, zodat ze altijd kunnen kiezen waar ze gaan liggen slapen. Of, waar mijn kat Toby goed in is, om elke paar weken te kunnen wisselen van slaapplek. Gelukkig is het creëren van de ultieme ligplek voor je kat helemaal niet moeilijk!

Katten stellen maar vijf eisen aan hun slaapplek:

  1. Hoe hoger, hoe beter.
  2. Bereikbaar.
  3. Warm en knuffelzacht.
  4. Beschut.
  5. Rustig, zonder lawaai.

1. Hoog en droog

Elke kat ligt graag zo hoog mogelijk. Hij heeft dan beter overzicht en voelt zich veiliger. Zo hoog kan niemand hem tenslotte zomaar vastgrijpen. Creëer daarom een lekker hoog ligplekje. Denk aan een plank aan de muur, een stabiele plank bovenop de krabpaal of in of bovenop de kast.

2. Bereikbaar

Natuurlijk moet je kat elke ligplek wel kunnen bereiken met een simpele sprong of klimpartij. Hoog kan dus wel, maar dan zonder te veel moeite. Vooral bij kittens en oudere katten is het belangrijk om hier extra goed op te letten. Jonge katten kunnen nog niet goed springen en bij oudere katten neemt de sprongkracht juist af.

3. Warm en zacht

We kruipen zelf in bed ook graag onder onze deken, zeker in de winter. Die warmte heeft je kat net zo goed nodig. Zo ligt Toby als de verwarming aanstaat maar al te graag op de vensterbank. Maak een plekje voor je kat vrij of hang bijvoorbeeld een mandje aan de verwarming. Heb je een kachel of open haard? Creëer dan een lekkere zachte plek in de buurt van die warmte. En onthoud: katten zijn dol op zachte stofjes. In de zomer is de behoefte aan warm natuurlijk minder, dus dan is een luchtige stof een beter idee. Toby kiest dan bijvoorbeeld sneller voor een doos om in te slapen.

4. Beschut in een holletje

Je kunt pas echt goed slapen als je je veilig voelt. Dat betekent voor een kat niet alleen hoog en warm, maar ook in een holletje. Veel katten rollen zich daarom lekker op als ze gaan slapen. Toby doet dat zelfs vaak met zijn voorpoten over zijn hoofd heen. Het ziet er zo aandoenlijk uit! Je kat waardeert een beschutte plek waar het ook nog donker is. Iets met bijvoorbeeld een dak en drie dichte zijkanten is perfect, zoals een holletje in een krabpaal of een zacht huisje.

5. Niet teveel lawaai graag!

Katten horen – net als honden – veel meer geluid dan wij. Zelfs als ze lang gewend zijn aan een geluid in huis, kunnen ze daar nog van wakker schrikken. Ze kunnen hun hersenen nu eenmaal niet uitzetten en blijven daarom onbewust gespitst op wat er om hun heen gebeurt. Toby zie ik regelmatig slapen terwijl zijn oren nog wel bewegen en reageren op geluiden die ik maak. De ultieme ligplek ligt dus niet naast de televisie, muziekbox of andere geluidsbronnen.

En, wat is de ultieme ligplek van jouw kat?


Dit artikel is 4.991 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.