Als je met je kat deelneemt aan een kattenshow, moet je hem of haar een paar dagen daarvoor gewassen hebben. Gaat hij voor het eerst in bad of onder de douche, dan is dat spannend. Wat vindt de kat ervan?

 

Als een kat mee doet aan een kattenshow, dan is voor de eigenaar wenselijk dat de vacht van zijn kat in topconditie is, dus ook gewassen. De juryleden zitten de hele dag met hun handen in het kattenhaar en dan is het prettig als al die vachten schoon zijn.

Van jongs af aan

Wil je met je kat meedoen aan schoonheidswedstrijden bij kattenshows, dan is het verstandig om je kat van jongs af aan te wennen aan alle onderdelen daarvan. Dus wennen aan de reismand, het reizen, de drukte van veel katten en mensen en het vasthouden tijdens het showen. En aan het wassen een paar dagen vóór de show.

De eerste keer

Itan gaat over een paar dagen aan zijn eerste wedstrijd deelnemen. Hij is een Siberische kater van ongeveer zeven maanden en heeft een prachtige halflange vacht. Zijn fokker moet hem dus wassen. Hij is dat wel gewend, want hij fokt al jaren Siberische katten en Neva Masquerades en heeft daarmee ook internationale prijzen gewonnen.

Maar Itan gaat voor het eerst onder de douche. Hij is nieuwsgierig en is niet gauw ergens van onder de indruk, maar wassen met shampoo en daarna uitspoelen en droogföhnen is misschien wel heel spannend. En de fokker wil het liever niet alleen doen. Vandaar dat hij er een kattentrimster bij heeft gehaald.

Tafeltje in de douche

We zetten eerst alles klaar: een tafeltje in de douche, vier grote bekers met verschillende soorten shampoo gemengd met warm water op volgorde onder handbereik, handdoeken voor het grijpen en de föhn standby. En we hebben onze schoenen en sokken uitgetrokken; ook wij staan in de douche. Als Itan even heeft rondgelopen, check ik of hij bang is voor het geluid en/of het geblaas van de föhn. Dat is gelukkig niet zo.

Dan zetten we Itan op het tafeltje; zijn baasje houdt hem tegen en ik sproei voorzichtig zijn vacht nat. Hij blijft rustig zitten. Dan giet ik de eerste beker met shampoo om vuil en vet eerst uit te wassen over hem heen. Ik masseer het sop goed overal in de haren behalve zijn kop. Daarna spoel ik het sop er met de douchekop goed uit. Itan blijft nog steeds rustig zitten. Daarna zijn de andere shampoos aan de beurt: voor kleur, voor textuur, en uiteindelijk een conditioner voor de finishing touch.

Nadat alle zeep goed uit de vacht is gespoeld, wikkel ik Itan in een handdoek en zet hem op het tafeltje elders in de badkamer. Als het meeste vocht in de handdoek zit, föhn ik hem met niet te warme lucht van achter naar voor droog. Het duurt wel even voor de dikke vacht goed droog is, maar Itan vindt het helemaal niet erg. Zijn baasje hoeft hem ook eigenlijk niet vast te houden. Hij praat alleen maar bemoedigend met zijn kat.

Showtime

Itan heeft het douche-ritueel goed doorstaan. Ik ben benieuwd hoe hij het op de kattenshow zal vinden.

Na een paar dagen krijg ik een berichtje van de fokker. Hij stuurt een paar foto’s én meldt dat Itan Best of Variety is geworden! Hij is supertrots en ik natuurlijk ook. Maar Itan heeft natuurlijk het meeste werk gedaan door gewoon de knapste van zijn hele groep te zijn. En de jury in te palmen natuurlijk!


Dit artikel is 3.389 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.