Een kat kan soms weelderige vacht hebben, maar wel vol klitten en vilt zitten. Dan brengt alleen een tondeuse nog uitkomst.

Belle is een pracht van een poes van net drie jaar. Als een prinses woont ze in een kast(eel) van een huis. Ze heeft een eigen boudoir, die ze slechts met één andere kat hoeft te delen – maar dat is dan wel een Heilige Birmaan. In haar boudoir ontbreekt het haar aan niets: voer- en drinkbakjes, rustplekken als zetels in overvloed en op alle mogelijke hoogten, vensterbanken om naar buiten te kijken, speeltjes tegen de verveling, noem maar op.

Weelderige lokken

Belle heet niet voor niets zo. Ze heeft een prachtig kopje met grote, ronde, knaloranje kijkers en een brede snor waarvan de haren alle kanten uitstaan. Haar bekje is van binnen als een robijn zo rood. Vooral haar vacht ziet er koninklijk uit: veel, ruim en weelderig. En de kleur van haar robe is voornaam en chic: grijs met wit. Haar postuur is klein en delicaat, maar ze is toch echt een grande dame, hoor!

Beetje bang

Van een koninklijk persoon verwacht je enige afstand. Dat is met Belle ook het geval, maar dat komt niet door haar voorname afkomst als lid van het kattenras Brits langhaar. Ze is een beetje bang, want ik kom hier voor het eerst. Daarom ga ik uitgebreid kennis met haar maken: laten ruiken, proeven, kroelen, aaien, praten enzovoort. Dat lukt, na een tijdje zit ze wat meer ontspannen op mijn tafel.

Klitten en onderwol

Aan de buitenkant is niet goed te zien waarom de vacht er weelderig uit ziet. Als ik haar aai en haar verder onderzoek met mijn handen, voel ik vooral op de buik en in de oksels en liezen klitten. Op de flanken, de heupen en de borst zitten vooral veel onderwol en dikke vervilte stukken.

Met de kam kom ik er niet meer doorheen. Bovendien is een prinses als Belle waarschijnlijk niet gewend aan enig lichamelijk ongemak, laat staan dat ze kleine pijntjes kan verdragen. Die kam kan dus wel weg.

Zonnige outfit

Geduld heeft Belle gelukkig wel. Ook het geluid van de tondeuse hindert haar niet. Dat komt goed uit, want het personeel en ik besluiten haar te scheren. Met de zomer in aantocht moet dit voor haar fijner aanvoelen dan die dikke bontjas. Bovendien doe ik haar zo het minst pijn.

Na een uur heeft Belle haar ‘winterrobe’ verruild voor een zonnige outfit. Haar kopje is goed doorgekamd, want ook bovenop en achter haar oren hebben klitten gezeten. Ook haar staart heb ik helemaal uitgekamd. Daarmee kan ze straks haar personeel welkom heten als die thuiskomt. Even wuiven, misschien?


Dit artikel is 2.374 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.