Een speelmaatje voor mijn kat Toby een goed idee? Hij is nooit in aanraking geweest met andere katten en op 8-jarige leeftijd wil ik hem dat liever niet aandoen. Maar met hulp kan het wél.

De beslissing of je een tweede kat erbij neemt, mag je niet licht nemen. Niet alle katten kunnen het direct goed met elkaar vinden. Het zijn net mensen wat dat betreft!

Solitair of niet?

Tja, is een kat nu een solitair dier of niet? Blijkbaar zijn de meningen daarover verdeeld. Hoewel mijn Europese korthaar kater Toby in huis meestal zijn eigen gang gaat, vertoont hij tegelijkertijd tekenen van affectie. Hij miauwt vaak als ik thuis ben maar niet in zijn buurt, springt de laatste tijd steeds vaker op schoot en komt overduidelijk naar me toe om aandacht te vragen. Na een week vakantie blijft hij me achterna lopen. Dus écht alleen is hij liever niet. Daarom gun ik hem wel een speelmaatje, maar ik betwijfel of zijn karakter daar geschikt voor is. En dát is het belangrijkste: wat is het karakter van je kat? Want soms kan hij prima met andere katten. En soms is het alleen ruzie. Daar zit niemand op te wachten.

Dus: tweede kat of niet?

Het karakter van je kat laat zien of hij gezelschap van een andere kat fijn zou vinden. Bijvoorbeeld: je kat is nieuwsgierig naar andere katten of hij verveelt zich snel. Zeker als je net als ik veel van huis bent, is een andere kat als speelmaatje echt een oplossing.

Zet echter liever niet twee katten van hetzelfde geslacht bij elkaar. Dus heb je een poes, neem er dan een kater bij en heb je een kater, dan is een poes de beste optie. Laat de tweede kat wel castreren of steriliseren – voor je het weet, heb je al na negen weken kittens! Nog een tip: is de tweede kat (iets) jonger is dan je eigen kat, dan voelt je kat zich minder snel bedreigd.

Ja, ik wil een tweede kat erbij!

Je ziet vaak genoeg dat bijvoorbeeld twee asielkatten samen geplaatst worden. Of dat twee kittens samen opgroeien in hetzelfde huis. Dat gaat natuurlijk het snelste: van jongs af aan opgroeien. Wil je op latere leeftijd een tweede kat erbij nemen? Dan is het belangrijk om ze goed aan elkaar te laten wennen. Daarom houd je ze juist eerst gescheiden!

Een gescheiden kennismakingsproces, dat ken ik uit de paardenwereld. Een nieuw paard zet je pas in de kudde als ze eerst met een afscheiding kennis met elkaar hebben gemaakt. Dat geeft jou ook de kans om zelf te zien hoe ze op elkaar reageren en of dat wel goed gaat samen. En het voorkomt meteen dat ze gewond raken bij de eerste kennismaking. Voor katten geldt dus hetzelfde: elkaar eerst zien, horen en ruiken, maar nog niet aanraken.

Stap 1: wennen aan elkaars geur

Je kunt de katten bijvoorbeeld in twee aparte kamers zetten. Zorg wel dat je tweede kat meteen zijn eigen spullen heeft, dus voerbak, waterbak, kattenbak en mand of kleedje. Die hoeven ze niet te delen. Plaats de voerbakken in de buurt van de deur, zodat de katten vanaf hier de geur van de ander kunnen waarnemen. Dat is namelijk de eerste stap: dat ze leren elkaars geur kennen en herkennen. Je kunt ze verder helpen door na enkele dagen ook bijvoorbeeld een kattenmand of kleed van de ene kat bij de andere te leggen, en andersom. Of door ze van kamer te laten wisselen als ze geen agressie vertonen. Daarmee voorkom je ook dat de tweede kat die kamer als zijn territorium gaat zien.

Stap 2: bij elkaar zetten

Houd het gedrag van beide katten goed in de gaten. Na ongeveer een week aan elkaars geur en aanwezigheid wennen zonder tekenen van agressie of territoriumdrift, kun je de twee katten bij elkaar zetten. Zorg dat ze allebei rustig zijn op dat moment. En loop zeker niet weg! Gaan ze alsnog met elkaar vechten, dan wil je direct kunnen ingrijpen voordat er een kat serieus gewond raakt. Doe dat overigens niet meteen, laat ze eerst onderling uitmaken wat de rangorde is. Het is dus heel normaal als jouw eerste kat zich even laat gaan – de tweede kat komt tenslotte in zijn of haar territorium. Maar als het té erg wordt, dan ben jij er om tussenbeide te komen.

Stap 3: in één ruimte laten eten

Yes, het gaat goed met de twee katten samen! Dan kun je ze ook in dezelfde ruimte eten geven. Samen eten is bij katten (en ook paarden weet ik uit ervaring) een vorm van elkaar accepteren. Houd nog wel wat ruimte tussen de voerbakken en verplaats ze elke dag gewoon wat dichter naar elkaar toe.

99% slagingskans

Hoe lang het duurt voordat twee katten elkaar accepteren, is op voorhand nooit te voorspellen. Dat kan binnen enkele minuten uitgemaakt zijn, maar ook een paar uur, dagen of weken duren (hé, het zijn net mensen!). Men zegt dat in 99% van de gevallen de katten vriendjes worden. Wil je de stress van het kennismaken verminderen? Dan kun je eens kijken of kattenkruid of speciale middeltjes die het stressniveau verlagen je kat helpen. Mocht écht niets helpen, dan kun je nog een gedragstherapeut overwegen. Helpt dat ook niet, dan zit er helaas niets anders op dan voor de tweede kat opnieuw een ander huis te zoeken.

Vanwege het karakter van Toby en de ruimte in mijn appartement zal ik geen tweede kat erbij plaatsen. Wel heeft hij heel veel speeltjes en geef ik hem alle aandacht als ik thuis ben – lekker samen spelen, knuffelen op schoot en liggen op de bank. Maar mocht het na zijn overlijden tijd zijn voor een nieuwe kat, dan kan het zomaar zijn dat ik wél twee katten tegelijk adopteer. Hoe is dat bij jou? Heb jij al eens een tweede kat bij je eigen kat gezet en hoe verliep dat?


Dit artikel is 2.676 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.