Herkenbaar: je hebt een nieuwe kitten en die groeit op met een weelderige staart, totdat je opeens boven op die staart een vieze vettige plek ontdekt. Wat is dat nou? Een katerstaart!

Hoe weelderig de vacht en de staart van je kat ook is, opeens kan op de bovenkant van het begin van de staart een vettige plek ontstaan: een katerstaart. En dat kan net zo goed bij katers voorkomen als bij poezen. Fluf is een Maine Coon van tien maanden en kreeg ook opeens een katerstaart. Maar wat is dat eigenlijk?

Katerstaart

Een paar centimeter onder de plek waar de staart aan het lichaam vast zit, ontstaat een vettige plek haar, soms zelfs met zwarte korstjes.

De katerstaart is een huidaandoening en wordt veroorzaakt door een overmatige talg- en vetproductie. Op de staart zitten allemaal talgklieren, die extra veel talg en vet kunnen produceren. Daardoor ontstaat een vettige staart. Het is een beetje te vergelijken bij mensen wanneer ze als puber opeens jeugdpuisjes krijgen.

Onsmakelijk

Fluf is een Maine Coon-kater van tien maanden. Hij kan dan wel Fluf heten – en een weelderige vacht hebben – maar nu heeft hij toch maar (niet) mooi een katerstaart! Wat kan een kattenkapper daarmee?

Ik kom in de eerste plaats om Fluf aan de kam te leren wennen en zijn eerste onderwol eruit te kammen. Maar het belangrijkste werkje blijkt de vettige katerstaart te zijn.

Ik kam eerst de haren op de staart voorzichtig uit. Daardoor komt er een dot hard oud haar uit de staart. Door de vettigheid blijven die oude haren makkelijk in de staart kleven. Omdat de plek ver weg zit op zijn lichaam en Fluf zich helemaal moet omdraaien, is het voor zijn tongetje moeilijk bereikbaar, zelfs als je nog maar tien maanden oud bent. Maar stel dat hij er wel bij zou kunnen, dan zou dat vettige plekje misschien ook niet zo ‘smakelijk’ zijn om bij te houden. Het is beter als zijn baasje dat voortaan gaat doen.

Inpoederen

Een katerstaart kun je goed behandelen met zuiver rijstzetmeel, verkrijgbaar bij de apotheek. Rijstzetmeel ontvet erg goed omdat de korreltjes heel erg klein zijn, waardoor ze goed vet kunnen opnemen.

Ook maïzena werkt tegen de katerstaart. Dat ontvet wel minder goed, maar veel mensen hebben dat al in huis.

Een van deze middelen strooi je op de vettige plek. Dit laat je een tijdje intrekken. Borstel daarna de poeder met een zachte borstel uit de staart. De vettige plek keert na verloop van tijd weer terug. Dan is het raadzaam dit te herhalen.

Mocht de aandoening ernstiger worden, kan is het beter om een dierenarts ernaar te laten kijken.

Fluf en zijn fluffige staart

Bij Fluf gebruik ik maïzena. Ik laat zijn baasje zien hoe het inpoederen en het uitborstelen gaat. Ook vertel ik dat het ook met rijstzetmeel kan. Daarop zegt zij dat ze beide producten in huis heeft, omdat ze vroeger een opleiding tot kok heeft gevolgd, veel van koken houdt en dus van alle markten thuis is.

Nou, met zo’n knap en handig baasje komt het met die katerstaart van Fluf helemaal goed!


Dit artikel is 6.328 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.