In deze tijd van coronacrisis is het lastig om een zelfzekere kat aan huis te trimmen zonder hulp van het baasje. Die moet immers op 1,5 meter afstand blijven. Een andere omgeving kan uitkomst bieden.

Je hebt van die katten die zich in hun eigen omgeving erg zeker van zichzelf voelen. Die zijn lastig te trimmen. Je moet ze immers jouw wil opleggen en ze verleiden iets te doen wat ze eigenlijk niet willen: ze mogen niet van tafel af, ze moeten of staan, of liggen. Bovendien zit je met je handen en je kam of scheerapparaat overal aan hun lichaam. Hoe zachtjes je ook duwt, hoe handig je ze ook afleidt of hoeveel mogelijk je ze ook ontziet, ze hebben het door en laten je merken dat ze daar niet van gediend zijn. Vaak is dan het baasje nodig om de kat vast te houden en/of gerust te stellen.

Trimmen in coronatijd

Hoe doe je zoiets in tijden van corona? Laatst belde het baasje van Babette om een afspraak te maken.

Die had ik maanden geleden aan huis geschoren en dat was voor het baasje en mij niet makkelijk geweest. Die keer, tevens de eerste keer, had Babette, een Pers van nu zeven jaar, overal klitten en vilt in haar vacht. Die moest ik helemaal scheren. Dat was lastig, want ze bleek een kat met een eigen wil die steeds van tafel wilde springen. Ook stress speelde toen een rol, want ik was er voor de eerste keer en ze was niet gewend om geschoren te worden. Blazen, grommen, slaan en bijten, dat hebben haar baasje en ik alle twee gezien en gevoeld.

Andere omgeving

We besluiten om Babette bij mij thuis te scheren. We hopen dat ze in een vreemde omgeving wat onder de indruk is en niet te veel durft te doen. Ze wonen slechts een halve kilometer bij mij vandaan. Ik heb een aanbouw aan huis, zodat ik daar mijn trimtafel en spullen kan neerzetten. Ook kan ik dan mijn eigen katten in huis houden.

Het andere baasje brengt Babette in een vervoersmandje. Hij gaat op twee meter afstand in een stoel zitten en is benieuwd naar wat er gaat gebeuren. Nou, ik ook natuurlijk. Evenals Babette, die nieuwsgierig uit haar mandje stapt. Ze kijkt rond en snuffelt aan de tafel. Ze lijkt niet bang, maar wel wat op haar hoede. Toch mag ik haar overal aaien en voelen. Ik kan haar nagels knippen en haar zelfs helemaal scheren. Ze laat me zelfs haar buik scheren, al moet ik dat wel snel doen als ze door grommen even laat merken dat ze het daar wel wat spannend vindt.

Na afloop zijn we alle drie opgelucht dat het zo goed is gegaan. Wij mensen hebben ruim afstand van elkaar gehouden en Babette is van haar vilt af, waarschijnlijk alleen doordat ze timide was in een vreemde omgeving!


Dit artikel is 2.564 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.