Ik houd enorm veel van mijn kat Toby, laat ik dat vooropstellen. Maar nu ik meer thuis ben dan normaal, vergt dat samenwonen met hem wel veel. Van ons allebei. Dus wat nu?

Laat ik eerst de normale situatie schetsen. Ik werk vier dagen op kantoor. Op mijn vrije woensdagochtend ga ik naar pilates en plan ik andere afspraken in. Daarnaast loop ik twee avonden in de week hard met een groep. In het weekend ga ik graag lang naar buiten voor honderdduizend-en-een dingen. Kortom, je kunt gerust zeggen dat ik normaal gesproken een druk leven heb. En dat mijn kat Toby soms een beetje aandacht tekort komt. Daarom ben ik juist ook regelmatig een weekenddag gewoon lekker thuis. Voor hem. Maar de wereld is met het coronavirus veranderd en dat drukke leven is tijdelijk verdwenen. Ik werk nu vijf dagen thuis en ga slechts één keer per dag naar buiten, meestal voor een wandeling. Ik breng nu dus enorm veel uren in huis door, waar mijn kat natuurlijk min of meer de baas is. En dat kan soms lastig zijn.

Samen thuiswerken

Je werk vanuit huis doen geeft natuurlijk een heel ander ritme dan elke ochtend om half 8 de trein naar je werk nemen. Dat is meteen de eerste verandering die Toby en ik merkten. Hij krijgt net wat later zijn voer in de ochtend, want thuiswerken betekent toch net wat langer in bed blijven liggen… Gelukkig zijn katten heel flexibel! Dus is Toby na een week miauwen en mij vroeg wakker maken, gewend aan het nieuwe ritme. En kan ik rustig ‘uitslapen’. Wat een opluchting was dat!

Dan komt wel het volgende probleem om de hoek kijken: werken met een kat die dol is op de laptop. Ja, zie maar eens met je collega’s te videobellen terwijl je kat steeds op tafel of schoot springt. En blijft springen. Als het echt te erg wordt, zet ik Toby nu maar even in een andere ruimte. Hoe doen jullie dat toch?

Samen puzzelen

Samen spelen is goed voor je kat en voor je relatie samen, dus dat doen we nu ook vaker dan anders. Een nieuwe speelhengel was gelukkig precies wat hij nodig had om niet verveeld te raken. Ook ik doe aan extra ontspanning, want ik ben weer gaan puzzelen. Zo’n lekker ouderwetse legpuzzel is de perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Maar het blijkt dus ook de aandacht van Toby te trekken. Hij springt bovenop de puzzel om erop te liggen en te rollen als ik niet op tijd erbij ben. Of hij springt in de doos met puzzelstukjes om ze aan te vallen. Die stukjes mag ik dan weer uit zijn pootjes of mond redden. Handig is anders…

Gewenning…

Inmiddels heb ik alweer vijf weken thuiswerken erop zitten. De flexibiliteit die katten hebben om te wennen aan situaties, laat zich dan ook zien. Inmiddels is Toby zo gewend aan mijn aanwezigheid dat ik hem de hele dag amper zie. Hij slaapt vooral en kijkt niet op of om als ik in huis rondloop. Maar om nou te zeggen dat het goed voelt om genegeerd te worden…? Wat dan wel een voordeel is, is dat hij zich niet meer zo intensief met mijn laptop bemoeit als in het begin.

En weer aandacht…

Die gewenning wil echter niet zeggen dat Toby nooit aandacht wil. En meestal wil hij dat net als het mij niet helemaal uitkomt, omdat ik aan het werk ben of wil gaan slapen. Ik kan hem dan niet negeren. Hij miauwt zich suf, loopt in de weg of springt vol op schoot. Op zo’n moment krijgt hij dus wat hij wil: aandacht… Er is er tenslotte maar één de baas in huis!

Goed, het vergt dus wat aanpassingen als je continu samenleeft met een kat in huis, maar het voelt wel fijn om deze bijzondere periode met hem te mogen doorbrengen. Leef jij ook (alleen) met een kat? En hoe gaat het dan bij jullie nu je zoveel binnen bent?


Dit artikel is 1.443 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.