Elke kat heeft een naam, de mijne wel tenminste. Die hebben ze natuurlijk niet vanaf hun geboorte, want katten spreken geen mensentaal. En dus mogen wíj bij een nieuwe kat hun naam verzinnen. Maar welke!?

Kort maar krachtig, dat roept makkelijk!

De belangrijkste tip is een simpele: kies een korte naam die bestaat uit een of twee lettergrepen. Dit heeft namelijk twee voordelen:

  1. Jij roept lekker makkelijk je kat zonder over vele letters te struikelen. Een korte naam bekt wel lekker in gesprekken met anderen over je kat.
  2. Je kat kan op zijn beurt zijn naam makkelijker herkennen. Zeker wanneer deze bestaat uit heldere, korte klanken. Een kat verstaat je natuurlijk niet exact, maar hij luistert wel eerder naar een kattennaam die aangenaam en vriendelijk klinkt. Zorg dus voor een naam die fijn in de oren klinkt, en die bij voorkeur begint met een zachte klank.

Voorbeelden van zulke namen voor katers zijn: Bas, Boris, Boef, Max, Midas, Rakker, Simba, Tommie, Tijger en Vlek(kie). En voor poezen kun je denken aan Amber, Belle, Daisy, Floor, Katja, Kitty, Lizzy, Lola, Minoes, Roos, Tina en Zus.

Er zijn op internet enorm veel sites te vinden met dit soort kattennamen: Esmeralda of Annouschka. Maar, leef je gewoon uit als je wél je kat een lange naam wil geven zoals Esmeralda of Annouschka. Of iets in de trant van Meneer Pluisje.

Noem je kat naar een bekend persoon

Ik heb in de vorige alinea expres wat ‘standaard’ kattennamen genoemd die veel voorkomen in ons land. Wil je liever een originele naam verzinnen? Denk dan eens aan een popster, sporter, acteur of ander bekend persoon (m/v) als inspiratiebron.

Zo heet mijn kat Toby. Op het eerste gezicht lijkt dat een vrij normale naam, maar niet als je weet dat hij vernoemd is naar een voetballer: Toby Alderweireld. Als Ajax-fan vond ik het namelijk wel zo toepasselijk om mijn kat naar iemand uit de selectie te noemen. Maar omdat niet iedereen van voetbal houdt, koos ik wel voor een korte naam die niet direct naar voetbal te herleiden is. Al zijn er genoeg mensen die meteen de link leggen.

Andere voorbeelden als je van voetbal houdt, zijn: Willem, Ronaldo, Huntelaar en Cruyff. Fans van Formule 1 kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Kimi, Max, Jos of Michael. Of denk aan Bruce, Tony, John, Olivia, Robbie, Julia, Nick, Madonna, Scarlet, Jack, Leonardo, Meryl, Robert…

Ga voor een naam uit andere taal

Je kunt ook naar andere talen kijken voor een naam. Wat dacht je van Snowy, Goldie of Francois? Of Luna, Felix, Otto. Ook leuk is een Noorse naam uit de mythologie, zoals Asgard, Freya, Odin en Thor. Of ga simpelweg voor het woord ‘kat’ in een andere taal:

  • Billi (Hindisch)
  • Gato (Portugees)
  • Gatz (Armeens)
  • Kissa (Fins)
  • Neko (Japans)
  • Paka (Swahili)

Kies een naam die bij het ras past

Sommige kattenrassen komen uit een bepaald land of streek. Heb jij zo’n kat? Dan kun je ook een naam geven die past bij het ras. Maine Coons komen uit Amerika en kun je makkelijk een Amerikaanse naam geven. Zoals Mitch, Oscar, Charlie, Lucy of Chloe. Noorse boskatten krijgen vaak een Scandinavische naam, bijvoorbeeld Freya, Balder of Mette. Heb je een Siberische kat, kijk dan eens naar de vele Russische namen die er zijn. Alexander, Boris, Vlad, Sergey, Dmitry, Maxim, Roman, Mikhail, Anastasia, Anya, Katya, Olga of Tatiana.

Nieuwe naam: oefenen maar!

Hopelijk heb ik je wat op weg kunnen helpen bij het kiezen van een naam voor je nieuwe kat of kitten. Zodra je eenmaal een naam hebt, is het tijd om samen te oefenen, zodat je kat naar je toe komt als je hem roept. Toby luistert vooral als ik de ‘o’ lang uitrek. Dus Tooooooooby. En dan altijd in dezelfde toon en lengte. Werkt perfect! Gebruik de naam zoveel mogelijk als je kat net bij je woont. Laat hem met aandacht ook meteen werken dat hij goed geluisterd heeft, zodat hij gaat begrijpen wat jij van hem wil als je roept.

Uiteraard ben ik nu wel heel benieuwd hoe jouw kat heet, en waarom?


Dit artikel is 3.980 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.