De zwarte kat heeft al sinds de Middeleeuwen een slechte naam. Hij zou ongeluk brengen, vanwege heksen. Maar wie gelooft dit soort bijgeloof nog? Niet in elk land heeft de zwarte kat een reputatie.

Een zwarte kat is voor mij net zo leuk als elke andere kleur kat. Toch? Maar toen ik er eens wat meer over ging lezen, bleek dat zwarte katten ook nu nog een slechte naam hebben. Er zijn mensen die het niet aandurven zo’n kat in huis te halen omdat ze bang zijn voor ongeluk. Onzin! De kleur zegt tenslotte niets over het karakter van een dier. Gelukkig geldt dat bijgeloof niet voor iedereen en zijn er culturen waar een zwarte kat juist voor geluk zorgt.

Achtergrond bijgeloof

Eerst maar eens kort het waarom bij dit bijgeloof. In het oude Egypte werden zwarte katten juist vereerd en waren ze boodschappers van de goden. De farao’s hadden zelfs huiskatten, met wie ze begraven werden omdat de katten ze tegen het kwaad beschermden. Later wilden (voornamelijk Engelse en Schotse) zeelui zelfs alleen varen met een zwarte kat aan boord. Hij ving niet alleen de muizen, maar zorgde ook voor een veilige terugreis. Hun vrouwen haalden om die reden zwarte katten in huis. In de Middeleeuwen veranderde dat. Zwarte katten werden geassocieerd met heksen en wie zo’n kat had, belandde zelfs op de brandstapel. Mensen geloofde namelijk dat heksen in zwarte katten konden veranderen. Het idee dat zwarte katten ongeluk brengen, is na die periode eigenlijk nooit meer weggegaan. Maar het kan anders!

Geluk in Engeland en meer aanbidders in Japan

In Engeland ziet dat bijgeloof er heel anders uit. Een zwarte kat brengt geluk (en blijdschap). In Victoriaanse tijden geloofden mensen dat een zwarte kat bij de ingang van het nieuwe huis van pasgetrouwden, welvaart en geluk bracht. Een zwarte kat is in sommige delen van het land dan ook het perfecte huwelijkscadeau. Dus mocht je nog een vriend(in) blij willen maken, dan weet je nu waar je aan kunt denken. Overigens brengen in Engeland witte katten ongeluk. Dat wel.

Aan de andere kant van de wereld brengt een zwarte kat ook geluk. In Japan denken ze dat zo’n kat bijvoorbeeld meer aanbidders aantrekt voor vrouwen, en dat hij welvaart brengt. Hier hebben ze ook de ‘maneki neko’, het gelukskatje. Die was van oorsprong wit. Nu kun je steeds vaker een zwart gelukskatje kopen. Ik heb die gelukskatjes zelfs ook, een witte en een zwarte.

Richting bepaalt ongeluk bij onze buren

In Duitsland brengt een zwarte kat dan wel ongeluk, maar dat ligt wel aan de richting waarin hij je kruist. Is dat van rechts naar links? Tja, dat is alles behalve een goed teken. Bereid je maar voor op wat komen gaat. Maar loopt de kat van links naar rechts voor je langs, dan ga je gelukkige tijden tegemoet.

Positieve aandacht voor de zwarte kat

Oktober is omgedoopt tot “Black Cat Awareness Month”. Wist jij dat al? Het bestaat sinds 2013, nadat het blogger Layla Morgan Wilde opviel dat er wel dagen in Amerika en Engeland waren gewijd aan de zwarte kat, maar internationaal niet. Layla koos niet zomaar voor deze maand. Veel asiels slaan oktober over in de adoptie van zwarte katten. Ze zijn bang dat mensen zulke katten alleen speciaal voor Halloween in huis halen, om ze vervolgens weer te dumpen. Vreselijk, eerst heksen en nu Halloween! Schrijfster Layla publiceerde in 2017 nog een boek als ode aan zwarte katten: Black Cats Tell All: True Tales And Inspiring Images.

Een zwarte kat als teken van geluk of ongeluk, wat denk jij?


Dit artikel is 2.527 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.