Als een kat veel oud haar oplikt, komen die haren in de maag terecht. Soms hopen die haren zich op. Daardoor kan de kat flink ziek worden. Alleen door een operatie kunnen die haren verwijderd worden. Zo’n forse ingreep is uiteraard niet voor herhaling vatbaar. Tijd voor de kattenkapper!

 

Parel is een pracht van een Heilige Birmaan van negen jaar. Ze is een echte dame, die er graag netjes uitziet. Daarom is ze veel tijd kwijt met het verzorgen van haar haren. Met haar kleine tongetje likt ze veelvuldig haar weelderige vacht. Die vacht is pluizig en dik en bestaat uit heel veel lange dunne haren met veel onderwol.

Operatie

Parel heeft door het verzorgen van haar vacht veel van de oude haren binnengekregen. Die oude haren komen via de tong en de slokdarm in de maag terecht. Meestal verlaten die haren het lichaam via de darmen in de ontlasting aan de achterkant of worden aan de voorkant uitgebraakt in de vorm van haarballen.

Bij Parel ging het anders. Parel had al lange tijd last van een geïrriteerde maagwand, zeggen haar baasjes. Ze werd magerder en lustelozer. De bijkomende misselijkheid konden ze met homeopathie en andere medicatie goed behandelen. Totdat ze zagen dat Parel geen kracht genoeg had om de haarballen uit te spugen en ze steeds vaker en ook steeds sneller verstopt raakte. Een röntgenfoto gemaakt bij de dierenarts gaf opheldering en… er zat maar één ding op: opereren!

Het heeft een hele tijd (wel drie weken) geduurd voordat ze opknapte, maar, dapper als ze was, ze hield vol.

Dit mocht natuurlijk niet nog een keer gebeuren, dus gingen haar baasjes ook op zoek naar aanvullende maatregelen.

Voorkomen is beter

Parel is een flinke vachtverzorgster. Helaas kun je een kat het poetsen niet verbieden. Het zou dus al veel schelen als haar vacht een stukje korter is; dan krijgt ze in ieder geval veel minder haren en veel minder lange haren binnen. Dit zou een goede aanvullende maatregel kunnen zijn.

Als ik kom, is de wond van de operatie bijna geheeld. Haar buikje is voor een deel kortgeschoren; daar hoef ik niets aan te doen. Wel scheer ik de lange haren van haar rug en flanken flink korter.

Ervaringen

De baasjes van Parel zeggen dat de knipbeurt goed heeft gewerkt voor het haarbal-probleem van Parel. De eerste twee dagen voelde ze zich er heel ongelukkig mee, ze had het koud, wilde alleen maar op schoot of helemaal opgevouwen in een hoekje zitten. Daarna ging het gaandeweg beter en zorgde het mooie zomerweer dat ze het ook niet meer zo koud had.

Proper katje als ze altijd is, bleef ze toch wel wassen, maar de gevolgen waren gelukkig niet meer zo ernstig.

De korte coupe ging haar steeds beter bevallen: geen voortdurend volle maag, geen misselijkheid meer door de prikkeling van de maagwand door de lange haren, geen verstopping meer… héérlijk! En bovendien niet meer het gedoe met medicaties of klysma. Nu voelt ze zich weer opgelucht en springt weer vrolijk rond.

Kortom, een hele verbetering. Het motto van Parel is nu: ‘Zonder jasje lekker huppelen!’

Heb jij een langharig poes met dezelfde problemen? En hoe heb jij dat opgelost?

 


Dit artikel is 3.241 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.