Sommige katten hebben een hekel aan kammen. Dat geldt zeker als ze overal klitten in hun vacht hebben. Dan is scheren veel fijner en dat gaat sneller.

Stel: je hebt als kat een vacht die bestaat uit heel veel heel lang haar dat snel in de knoop raakt. Daarbij ben je ook nog eens een grote kater die niet een van de slankste is, én die ook nog eens al aardig op leeftijd raakt. Dan heb je niet meer de energie of de zin om je van top tot teen te poetsen. Bovendien woon je samen met een druk gezin met een stel kleine kinderen die heel veel vriendjes en vriendinnetjes hebben en ouders die veel bezig zijn met banen en andere zaken. En dan komt er ook nog eens een schilder over de vloer.

Dan is het niet verwonderlijk dat knopen en klitten veel voorkomen en dat kammen niet altijd regelmatig wordt gedaan. En als er dan gekamd wordt, leer je snel dat dat pijn doet. In zo’n geval is scheren veel fijner, voor de kat en zijn baasje.

Scheren is fijn!

Dit hele verhaal hierboven geldt ook voor Jack. Hij is een forse Maine Coon-kater van wel 12 kilo. Zijn vacht is lang en dik, met veel onderwol en vaak en snel heel veel vervilte stukken en klitten overal. Daarom houdt hij niet van kammen en wordt hij elke drie-vier maanden geschoren. Omdat zijn vaste trimster op vakantie is, kom ik nu bij hem aan huis. Dat is nu extra fijn: zo kunnen de kinderen gewoon tijdens de zomervakantie met hun vriendinnetjes thuis spelen en kan de schilder tegelijkertijd de buitenkant van het huis schilderen.

Jack en ik vinden een ‘betrekkelijk rustig’ plekje in de keuken. Hij is een coole Coon: van alle commotie om hem heen trekt hij zich niks aan. Het is ook fijn dat hij gewend is aan scheren. Zo kan ik hem snel ontdoen van zijn pijnlijke vacht. Zijn baasje is er bij en hoeft hem eigenlijk alleen maar op tafel te houden, zodat hij er niet vanaf kukelt.

Na-foto: een pláátje

Als ik na het scheren zijn kopje, kraag en staart heb uitgekamd, mag Jack nog op de na-foto. Als een wereldberoemde filmster poseert hij languit op de tafel, alsof hij dat dagelijks doet. Intussen komen de kinderen wat lekkers halen en de schilder wil graag koffie, maar Jack blijft rustig liggen wachten tot hij prachtig op het plaatje prijkt. Dat was meteen bij de eerste keer al raak!

 


Dit artikel is 3.490 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.