Als kattenkapper heb ik allerlei attributen om de vacht van de kat te behandelen. Om de kat te laten doen wat ik wil, heb ik andere middelen nodig. Die zitten in mijn trukendoos.

Een kattenkapper heeft niet alleen kammen, een tondeuse en een nagelschaartje nodig. Je hebt andere middelen nodig bij een kat die laat merken dat hij niet wil dat je iets bij hem doet. Met een trukendoos kun je zijn moeilijke gedrag iets makkelijker maken. Zoals bij poes Marie.

Pittige tante

Ik ken Marie al zes jaar. Toen ik haar voor het eerst ontmoette, was ze een pittige Maine Coon-tante van vier jaar. Ze vond het niet fijn dat ze gekamd werd en dat liet ze duidelijk merken. Ze wilde uithalen en zelfs bijten. Het was een hele toer om haar vacht van klitten en oud haar te ontdoen.

Sindsdien kom ik elk jaar zo’n twee of drie keer bij Marie. Soms hoef ik alleen de oude onderwol eruit te kammen, soms zijn er klitten in de vacht gekomen, vooral op de buik. Dat is een gevaarlijke zone, want ze heeft liever niet dat ik daar met de kam of het scheerapparaat kom. Dan is het tijd voor de trukendoos.

List en verleiding

Om te kunnen doen wat moet gebeuren, heb ik een trukendoos vol list en verleiding bij me. Bij Marie heb ik alle onderdelen nodig. Zo praat ik met haar om haar tot rust te manen. Of ik tik op de tafel waardoor ze haar kopje omdraait, zodat ik aan de andere kant kan werken. Soms moet ik haar in de nek pakken om te voorkomen dat ze me bijt. En soms gebruik ik haar baasje, die haar met aandacht en heel veel lieve woordjes aandacht geeft en afleidt.

Fluiten, tikken, wapperen, snuffelen aan de kam. Geurtjes, snoepjes, speeltjes… Met list en verleiding hebben we het altijd voor elkaar gekregen.

Trucs voor het baasje

Nu is Marie tien jaar en is het scherpe van haar karakter er een beetje af. Het kammen is nu ook wat makkelijker omdat haar baasje nu beter weet hoe ze de vacht in de gaten moet houden. Zoals: aai de kat eens met als doel te onderzoeken of hij klitten heeft.

Hierdoor zitten er tegenwoordig minder klitten en knopen in de vacht. Daardoor is het trimmen fijner voor Marie, voor haar baasje én voor de trimster!

 


Dit artikel is 2.244 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.