Een kattenkapper trimt een kat meestal alleen, maar wel in het bijzijn van het baasje. Soms is het fijn om toch een of twee extra handen van het baasje in te zetten. Bij een lastige kat bijvoorbeeld.

Macy is een Brits Korthaar-poes van tien jaar. Ze heeft het vooral op de heupen zitten. Dan bedoel ik niet alleen de dikke plukken oud haar die uit haar vacht steken. Ik bedoel het vooral figuurlijk. Macy is een dame met een uitgesproken karakter. Ze laat niet graag met zich sollen en als je dat toch blijft doen, zet ze tanden en nagels in om je dat te beletten.

Vastgeplakte plukken

Maar al die oude haren, vooral op haar heupen, moeten toch uit haar vacht. Die zitten zó vastgeplakt dat kammen met een kam met wijd uit elkaar staande tanden of een klittenkam te veel pijn doet. Macy reageert daar fel op en dat is niet voor niets. Haar baasje en ik willen haar dat niet aandoen. Bovendien zijn de gedeelten op haar heupen zo groot dat het kammen ook te lang zou duren.

Dan maar het scheerapparaat als wapen in de strijd ingezet. Dat vindt Macy ook spannend, maar door afleiding komen haar baasje en ik een heel eind. Omdat Macy niet stil wil zitten en ik haar met één hand niet in bedwang kan houden, houdt haar baasje haar goed vast. Omdat we een uurtje dicht bij elkaar moeten werken, hebben we vanwege de coronacrisis allebei een mondkapje op.

Vier handen sterk

In het begin verzet Macy zich en wil ze van de tafel springen. Onze handen houden haar tegen en houden haar vast. Soms houdt een van onze handen haar zelfs even in haar nekvel vast als ze wil gaan bijten. Haar baasje probeert haar af te leiden door tegen haar te praten en zo haar aandacht te vangen. Dat lukt aardig.

Vier handen aaien

Als de ergste klitten zijn geschoren en de meeste andere oude haren uit haar vacht zijn gekamd, wordt Macy wat rustiger. Het lijkt net of ze in de gaten heeft dat het ergste achter de rug is.

Als beloning krijgt ze een paar snoepjes. En voor de na-foto krijgt ze onze vier handen, die haar om beurten aaien. Nu al die harde klitten van haar heupen af zijn, moet dat aaien een heerlijk gevoel geven!


Dit artikel is 2.180 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.