Soms zorgen er verschillende oorzaken tegelijk voor dat een kat zijn vacht niet meer zelf kan bijhouden. Dan is het handig om een kattenkapper in te schakelen.

 

Als je als kat al op leeftijd bent, een dikke bontjas draagt, én sinds kort ook een hartruisje, dan heb je meer dan één reden om de kattenkapper te ontbieden. Gelukkig hebben de baasjes van Matroesjka dat ook gedaan.

Brit met Russische naam

Matroesjka is een bruinharige Britse beauty. Al dertien jaar kijkt ze met haar grote oranje ogen de wereld in. Die wereld bestaat voornamelijk uit een fijn huis met een mooie tuin, twee baasjes die veel van haar houden en een andere kat.

Haar kortharige vacht is dicht behaard en helemaal chocoladebruin. Die vacht heeft ze altijd zelf goed kunnen bijhouden, maar de laatste tijd niet meer. Matroesjka is niet meer de allerjongste en heeft dus niet meer de energie van een jonge kat. Bovendien heeft de dierenarts onlangs een hartruisje bij haar ontdekt, die mogelijk ook een rol speelt in minder energie hebben en meer slapen. Dat ruisje wordt veroorzaakt doordat haar hart iets is verzakt, wat veel voorkomt bij oudere katten. Medisch gezien is dat gelukkig niet erg. Hoe dan ook, Matroesjka kan niet meer met haar tong bij de verste plekken van haar lichaam komen.

Grijze haren eruit

Het fijne van een donkere kat kammen is dat je goed kunt zien hoe je de oude grijze haren uit de vacht verwijdert. Bij deze Britse korthaar staan die oude haren een beetje ‘in het gelid’ tussen de nog jonge bruine haren, want haar vacht is heel compact.

Matroesjka vindt het kammen fijn. De uiteinden van de tanden van de kam zijn rond en voelen prettig op de huid. Soms voel ik plekken met heel veel oud haar, zoals op de heupen. Daar gaat de kam wat moeilijk doorheen. Daar trek ik dan met de punt van de kam voren in de vacht, waardoor de oude haren al wat losser komen. Als ik dan gewoon kam, hoef ik niet zo erg te trekken en dat is alleen maar fijn voor de kat.

Beeld van een kat

Na een tijdje kam ik bijna geen grijs haar meer uit. Met een fijner kammetje controleer ik of ik echt geen plekje vergeten ben. Dan is Matroesjka klaar.

Voor de na-foto zit ze stil en kijkt naar buiten. Zo lijkt ze net een beeldje. Net als de matroesjka’s op de piano. Maar de levende Matroesjka is de enige echte!


Dit artikel is 2.340 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.