Al deze informatie is beschikbaar gesteld door Stichting On behalf of the siberian cats

Het karakter

De eerste indruk van een Siberische Kat en de point variant de Neva Masquerade is er een van kracht. Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan op zijn tijd erg actief zijn. Zo hebben zij allemaal wel eens de “gekke 5 minuten” en kunnen dan behoorlijk tekeer gaan. Het zijn zware en sterke katten met veel haar. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn geharde karakter is de Sibeer sociaal met soortgenoten, en andere dieren.

Het zijn intelligente katten en probleemoplossers. Ze zijn gemakkelijk te trainen. Een apporterende Siberische Kat is geen uitzondering.  Ze volgen hun baasjes van kamer naar kamer. Zij zullen blij zijn u te mogen begroeten bij de deur en ze missen u als u weg ben. Ze zijn geweldig met kinderen. Het zijn echte vriendelijke reuzen. Kortom waar u bent zijn zij ook. Het karakter van deze kat is te vergelijken met die van een hond.

De Siberische Katten zijn vrij onafhankelijk, maar tegelijkertijd trouw aan hun baas. Als ze u eenmaal in hun hartje hebben gesloten heeft u een vriendje voor het leven.

Doordat zij zeer sociaal ingesteld zijn, is het ons advies – en ook die van vele anderen- om een maatje voor hem of haar in huis is te hebben als er over dag niemand thuis is. Het zijn namelijk gezelligheidsdieren en zitten liever niet alleen thuis. Ze kunnen zich ook prima zelf vermaken, zolang er meerdere katten in huis zijn.

Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk, en het zijn goede klimmers. Maar kijk uit want het zijn ook super goede sprinters. Zet dus geen breekbare spulletjes op hun pad.

Maar natuurlijk houdt ook deze kat van luieren. De poezen moeders zijn toegewijde moeders, die ook de kittens van andere poezen helpen mee opvoeden. De katers vinden het super leuk om met kittens om te gaan en schuwen een stevige poetsbeurt daarbij niet.

De Siberische Kat heeft nu eenmaal een speels en erg nieuwsgierig karakter Ze staan het liefst met hun neus voor aan. Als er wat te beleven valt, zijn ze graag van de partij.

Zo zijn ze ook graag betrokken bij het dagelijkse leven van hun baasje.

Zo is de Siberische Kat nooit te beroerd om te helpen. Ze helpen je graag met het wasgoed op vouwen, vloeren dweilen en ramen zemen. Je kunt het zo gek niet opnoemen. Ze ruimen graag je boodschappen op. Ze zitten graag bij je op het randje van je bad, en spelen dan lekker met het water. Zo zijn er een hoop Siberen gek op water. Het komt wel eens voor dat ze gezellig bij je in bad springen.

Niet elke Sibeer zal een schootkat zijn!,.maar het zijn vreselijke lieve sociale katten, die bijna altijd bereid zijn om te spelen en te knuffelen. Als ze in je armen liggen ontspannen ze zich en geven ze zich hellemaal aan je.

Knuffelen is een favoriete bezigheid van bijna elke Siberische Kat en daarbij zijn ze bijzonder vindingrijk in het krijgen van hun zin. Niet alleen de mensen bij wie ze leven, maar ook onbekenden worden liefdevol en volhardend ‘gevangengenomen’. Zelfs kinderen worden met tederheid overladen, het is het perfecte speelkameraadje. Ze zijn graag in het gezelschap van kinderen.

De Siberische Kat heeft een zachte stem.

De Siberische Kat is graag buiten, maar laat ze alleen naar buiten in een afgeschermde tuin of balkon (bv een kattenren). Zo kunnen ze niet door hun nieuwsgierige en speelse karakter blootgesteld worden aan de gevaren van buitenaf. Want dit brengt veel risico’s met zich mee. Waaronder besmettingen met ziektes en/ of parasieten door contact met andere katten, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer of aan ontstemde buurtbewoners die van uw kat overlast ervaren. En wat denkt u van diefstal omdat hij zo mooi is? Door zijn lieve en nieuwsgierig karakter is hij zo mee genomen door bv iemand die het niet kan betalen.
Tuin / balkon beveiliging voor uw kat zie hier.

Een Siberische Kat kan als binnenkat 100% gelukkig zijn, als hij maar voldoende ruimte en mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te raken.
Een stevige krabpaal, voldoende speeltjes en een kameraadje zijn daarbij onontbeerlijk. Ze stellen gezelschap erg op prijs en willen zich overal bij betrokken voelen.

Deze prachtige, intelligente dieren met een stoere, krachtige uitstraling veroveren steeds meer harten van jong en oud.

Het uiterlijk

We kennen bij dit ras twee kleurslagen, en deze twee mogen met elkaar gekruist worden het is een en het zelfde ras.

De Neva Masquerade herkent men aan de witte vacht, de Neva Masquerade is een colour point. Hierbij zijn de points gekleurd, de poten, oren, staart en neus zijn donkerder gekleurd dan het lichaam. De Neva Masquerade wordt wit geboren en na een week worden langzaamaan de kleuren van de points zichtbaar.

De Siberische kat is een niet- colour point. Dit is een kleurrijke variant. Bij deze wildkleuren mogen alle kleuren voorkomen.  Dit zijn zwart, blauw, rood, crème, schilpad. Deze kleuren
Hij heeft een korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin.

De Snorharen: correct uitgelijnde snorhaarkussens vormen het beroemde trapezium

Correct uitgelijnde snorhaarkussens vormen het beroemde trapezium.
Quasi-Perzische pseudo- Sibeer met “neerhangende” overdreven snorhaarkussens.

Hij heeft vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren, zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.

De ogen moeten ver uit elkaar staan, ze moeten eerder groot zijn, maar niet rond. iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.
Diepe en dicht bij elkaar staande ogen zijn net zo ongepast bij een Siberische kat als ronde, wijd open gevormde.

Gewenst type ogen

De Siberische Kat heeft groene of barnsteen ogen, en de variant Neva Masquerade heeft altijd blauwe ogen.

A. Incorrecte (A) en B. Correcte

Het gewicht van deze katten: poezen kunnen 4 tot 6 kilo en katers kunnen 5 tot 9 kilo zwaar worden.

Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn. De heupen staan net zo hoog als de schouders.
De nek is kort en stevig.

Klik om te vergoten

Zichtbare lichaamsproporties van een Sibeer.

De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort. Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen. Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt. Langer weelderige kraag. De kraag begint bij de wangen, en heeft langere haren op de borst en is totaal behaard, iets korter op de schouders en een deel van de romp.

De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht. En de ondervacht is afhankelijk van het jaargetij.

Zijn vacht is halflang tot lang, met een driedubbele overdadige vacht dicht en waterafstotend. Dat biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou, daarom is de Sibeer ook erg graag buiten.  In de zomer is de dubbele, wollige ondervacht, bijna niet aanwezig .

De meest problematische struikelblokken zijn de vachtkwaliteit en de vorm van de kop. Wat betreft het laatste, als we lange smalle koppen buiten beschouwing laten en ook de spitse of smalle snuiten, die in geen enkel opzicht voldoen aan de standaard, dan is de moeilijkste opdracht het bereiken van de juiste vorm, niet af te leiden uit zacht weefsel, maar gebaseerd op botstructuur. De standaard accentueert met opzet het feit dat de afronding van het gezichtsdeel afhangt van jukbeenbogen en van de volheid van de snuit, en dus niet van bolle wangen. Het belang hiervan is essentieel om het ongewenste type uit te sluiten, dat dicht tegen de halve Pers aanleunt.

De belangrijkste kenmerken van het gewenste en het ongewenste type van de Siberische Kat:

Ongewenst type
(te dun)

Gewenst type

Ongewenst type
(Half-Pers)

Kopvorm, jukbeen uitlijning      
Voorhoofd en profielvorm      
Vachtstructuur

Niet van toepassing
op het slanke type

   
Oogopening      

Om het kort en eenvoudig te stellen: het brede gezicht van een Siberische kat wordt gevormd door brede laaggezette jukbeenbogen, flink uiteen staande ogen en een brede neus. De volledige snuit wordt gevormd door een brede onderkaak met een ruime breedte tussen de hoektanden en de afgeronde snorhaarkussentjes. Het profiel wordt gevormd door een plat voorhoofd, verhoging van het wenkbrauwniveau, ondiepe deuk op de neusbrug, een rechte neus en een afgeronde kin.

Fiodor Della Niva, Italië

Zijn verzorging is gemakkelijk, omdat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui die overvloedig is in de lente, zal men hem echter vaker moeten borstelen. Om een nog mooiere vacht te verkrijgen moet hij ook naar buiten kunnen.

Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar.

 

2006 -2010 © Bianca van Lith, en /Dr. Irina Sadovnikova (met toestemming)

Copyright 2010 – 2012 © Stichting On Behalf Of The Siberian Cats. All Rights Reserved.