Al deze informatie is beschikbaar gesteld door Stichting On behalf of the siberian cats

De Siberische kat en de variant ervan de Neva Masquerade is een heel oud ras. De Siberische kat word ook nog wel eens de Siberische Boskat genoemd, maar dat is hijdus niet, zie de rasstandaard van b.v de TICA of  WCF. Het ras komt in geheel Rusland voor, dus niet zoals de naam zegt enkel in Siberië.

Het is een ras dat al heel lang bekend is bij de Russen. Men beweert dat deze  Siberische katten in de 18 de eeuw een rattenplaag in Sint Petersburg zouden hebben verjaagd. De Russen zouden in die tijd wilde Siberische katten voor de toenmalige tsaar Peter naar deze stad hebben gebracht om zo de ratten te verdelgen.

Als je naar de Russen luistert dan hoor je dat dit ras al eeuwen oud is. Pas na de tweede Wereldoorlog werd er een naam aan de toen veel voorkomende kat gegeven. Zo werd de Siberische kat geboren. Echter naast de Siberische kat (niet colourpoint) komen er ook colourpoints bij dit ras voor. Deze colourpoints werden voor het eerst gezien bij de rivier de Neva in Sint Petersburg.

De Russen bedachten echter een andere naam voor deze variëteit, Neva Masquerade. Wat dus niet een ander ras is, maar “ze wilden”de kleur van deze “kat”zo duidelijk maken. Neva Masquerade is dus vrij vertaald ’gemaskerde kat van de Neva. Veel mensen denken dat de colourpoint er in is gefokt. Maar deze kleur variant komt net als de colourpoint al eeuwen voor.

Het is dan ook zo dat je deze twee kleuren mag kruisen. Waardoor je de kleurrijkste nesten krijgt. Daarnaast is het mogelijk om uit twee Siberische katten (niet colourpoints) ineens een Neva Masquerade kitten te zien.

Ook komt het veel voor dat dezelfde combinatie al meerdere keren is gebruikt er nooit een Neva Masquerade (colourpoint) kitten tussen zat. echter “na”het zoveelste nest, zaten er dan toch Neva Masquerade (colourpoint) kittens tussen. Dit komt omdat het colourpoint gen recessief is.

Dat betekent dat de ouders er een gen van moeten hebben, om Neva Masquerade (colourpoint) kittens te kunnen krijgen. Dit wordt ook wel dragend genoemd. Een Siberische kat (niet colourpoint) kan dus een gen cs (colourpoint) dragen.
Dit is niet aan hun uiterlijk te zien.

Dan kunnen er (colourpoint) kittens geboren worden. Of een kat mogelijk drager is van het colourpoint gen, kunt U zien op de stamboom. Op de stamboom moet dan in de voorouders een Neva Masquerade (colourpoint) kat zitten.

Om Neva Masquerade (colourpoint) kittens te krijgen, moeten dus de ouders en/of voorouder het cs gen “hebben”. Pas als ze dat hebben kunnen er Neva Masquerade (colourpoint) kittens geboren worden.

Foto is van Cattery von Minacora

Het witte kitten is een Neva Masquerade de andere zijn Siberen, moeder is een Sibeer, vader is een Sibeer maar draagt het Neva gen cs.

Als je het zeker wilt weten of je kat het point gen draagt, kan je ook een DNA test laten doen. Maar je kan het op de stamboom ook zien, maar stambomen gaan wel verder terug dan vier generaties.

2006-2010 © Bianca van Lith, en /Dr. Irina Sadovnikova (met toestemming)

Copyright 2010 – 2012 © Stichting On Behalf Of The Siberian Cats. All Rights Reserved.