De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

Wat is kattenkruid eigenlijk en waarom worden katten er helemaal gek van? Ik heb het eens op de mand van mijn kat gespoten en toen heeft ze haar hele mand uitgelikt.
Antwoord van Jolijn

Kattenkruid is een plant van de familie Nepeta cataria. Het wordt door mensen al tijden wordt gebruikt voor allerhande doeleinden. Het werkt onder andere muggenwerend!

Meer dan 50% van de katten reageert heel erg heftig op kattenkruid en gaan bijvoorbeeld kwijlen, erin rollen , worden hyperactief of net wat agressief/overprikkeld.  De werkzame stof die dit veroorzaakt is nepetalactone en komt vrij wanneer de kat over het blad wrijft of het opeet. Het stofje komt vervolgens in de hersenen aan. De reactie duurt vrij kort en zou vergelijkbaar zijn met de reactie op marihuana of LSD, maar dat is niet helemaal bekend.

Overdoseringen zijn niet bekend, en omdat het effect zo kortdurend is lijkt het heel onschuldig. Na een paar minuten dooft de reactie uit, en de kat is daarna tot 2 uur ongevoelig voor het stofje. Ook kittens tot 8 weken lijken er niet op te reageren.

De reactie op nepetalactone is genetisch bepaald, daarom reageert de ene kat wel, en de andere kat er niet op. Ook andere soorten wilde katten, tot tijgers aan toe, reageren hetzelfde op het stofje. Vergelijkbaar gedrag vertonen katten op valeriaan. Het opeten van kattenkruid en valeriaan veroorzaakt in tegenstelling tot de reactie op het wrijven net weer een beetje sedatie en kalmering.

 

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

 

 


Dit artikel is 4.004 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur