Meestal vindt een kat het fijn als zijn baas bij het trimmen aanwezig is. Als de kat erg op zijn baas gericht is of snel is afgeleid, kan het juist beter zijn als de baas er niet bij is.

Neem Sjoerd, een grote sterke Maine Coon van zes jaar oud en zo’n 11 kilo zwaar. Hij woont met twee andere Maine Coons en zijn twee baasjes in een groot huis op het Achterhoekse platteland. Hij is een echte lobbes die alles goedvindt en ook alles interessant vindt.

Onrustig

De eerste keren dat ik Sjoerd trimde, stond de tafel in de woonkamer. Zijn baasjes zaten er naast, in de leunstoelen. Terwijl wij praatten, haalde ik de onderwol uit zijn vacht. Dat bleek lastig te gaan, omdat Sjoerd alsmaar opstond en zich naar een van zijn baasjes omdraaide, of zelfs van de tafel af wilde springen om naar hen toe te gaan. Hij werd heel snel afgeleid door de geringste beweging van een van ons, door onze stemmen of een ander geluid.

Door deze onrust was ik eigenlijk meer bezig met hem op tafel te houden dan met kammen. Zeker bij zo’n grote zware kat als Sjoerd valt dat niet mee. Zijn ene baasje hielp uiteindelijk mee om hem vast te houden, maar daar werd Sjoerd niet rustiger van. Tja, hoe meer je een kat vasthoudt, hoe liever hij er vandoor wil…

Liever een op een

Toen het opnieuw een onrustige trimsessie werd, opperde ik de baasjes om de kamer te verlaten. Dat wilden ze wel proberen. Elders in huis was er genoeg voor hen te doen.

Vanaf dat moment was ik alleen met Sjoerd. Ik gaf hem veel aandacht onder het kammen, praatte met hem en gaf hem complimentjes. Dit gaf Sjoerd veel rust. Hij was nu alleen op mij gericht en werd niet afgeleid door andere mensen die praatten of bewogen. Daardoor bleef hij ontspannen op de tafel liggen, terwijl ik hem kamde. Ook liet hij zich rustig omdraaien om de andere kant of om zijn buik te laten doen.

Zelfs de staart

De staart is altijd het laatste deel van de vacht die ik kam. De meeste katten vinden het onplezierig als hun staart wordt gekamd. Als ik daarmee zou beginnen, zou het trimmen een onaangename start hebben. Tijdens het kammen van de staart wil een kat graag van tafel afspringen. Dat lukt vaak, omdat je met de ene hand de kam vasthoudt en met de andere hand de staart. Eigenlijk heb je een hand te weinig. In zo’n geval vraag ik de eigenaar om vóór zijn kat te gaan staan en hem vast te houden.

Sjoerd is echter met mij zo ontspannen, dat ik zelfs zijn staart kan doorkammen zonder dat ik een extra hand nodig heb. Daardoor kan ik na afloop een mooie na-foto maken terwijl hij poseert. Hij vult de hele tafel. Alleen past van zijn mooi uitgekamde staart net het puntje niet op de foto!


Dit artikel is 9.065 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.