Een béétje kattenvrouwtje praat natuurlijk tegen en met haar kat. Vrijwel alle katten miauwen dan terug. Zo kun je gezellig hele gesprekken voeren. Maar waarom miauwt een kat tegen je en begrijpen wij haar wel als ze dat doet?

Waarom miauwt de kat?

Het antwoord op het eerste deel van de vraag is verbazingwekkend eenvoudig: een kat miauwt omdat wij terugpraten. Het is aangeleerd gedrag. Een kat is slim en heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen.

Katten onderling miauwen niet of nauwelijks. Moederpoezen en kittens doen dat wel, maar dat stopt tegen de tijd dat de kittens het nest verlaten.
Wilde katten zul je nooit horen miauwen. Dat heeft ook geen enkel nut, als solitair dier in het bos een beetje in het wilde weg staan roepen. Het is echt een vorm van communicatie tussen kat en mens.

Praatgraag

Er is een groot verschil tussen katten onderling. Sommige zijn heel erg spraakzaam en hebben overal commentaar op, andere beperken zich tot geluidloos het bekje open en dicht doen.
Siamezen en andere Oosterse katten staan bekend om hun flinke stemgeluid, maar ook vanwege het feit dat ze veel en graag kletsen.

Begrijpen wij de miauw?

Soms is het praten van het baasje al voldoende ‘beloning’ voor de kat, ze krijgt nu aandacht. Soms geeft een kat al miauwend aan dat ze naar buiten wil, dat ze honger heeft, dat haar waterbak leeg is of wat een kat ook maar aan je duidelijk wil maken.

Als eigenaar begrijp je dat gedrag omdat het in een context plaatsvindt. Een doordringende miauw bij de dichte keukendeur is een duidelijke hint. Het wordt een stuk moeilijker als je je kat niet ziet, uit onderzoek blijkt dat eigenaren dan niet meer zo goed weten wat de kat ermee bedoelt.
Wél horen kattenbezitters het verschil tussen een geïrriteerde of een vriendelijke miauw. Niet-katteneigenaren horen dat verschil absoluut niet.

Te veel miauwen

Hoe gezellig het miauwen van je kat ook kan zijn, als ze daar om 5 uur ‘s ochtends mee begint, is dat toch minder leuk. Bedenk dan dat miauwen aangeleerd gedrag is. ‘Nee’ of ‘hou op’ roepen vanuit je warme bedje is namelijk precies wat de kat wil. Het is een bevestiging dat je er nog bent én dat je reageert op haar gedrag. Opstaan en de kat uit pure ellende eten geven is natuurlijk de ultieme beloning voor haar …
Lees hier meer tips om het nachtelijk miauwen van je kat te stoppen.


Dit artikel is 32.706 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.