Een kat op het toilet: wist je dat er sets in de handel zijn om je kat te leren haar behoefte te doen op het (mensen)toilet? Maar is dat een alternatief voor de kattenbak?

Training

De kattenbak verschonen behoort niet tot de leukste klusjes en als je daar onderuit kunt komen, is dat toch maar mooi meegenomen. Ooit heeft iemand bedacht dat je een kat kunt leren op de wc te plassen en te poepen. De eerste katten die dat deden, waren veelal Siamezen en andere Oosterse rassen, die toch al dol zijn op allerlei trucjes.

Ondertussen bestaan er trainingssetjes (met instructie-dvd!) die je kunt aanschaffen om poes op de wc te laten oefenen. De fabrikant roept op de site: “Volg dit systeem en uw kat gebruikt het toilet in maximaal 8 weken – u hoeft alleen nog maar door te trekken.”

Wat als poes in het toilet valt?

Te mooi om waar te zijn? Volgens mij wel, want er zijn heel veel nadelen aan dit systeem. Het allerbelangrijkste vind ik dat je als kattenpersoneel geen zicht meer hebt op wat je kat produceert. Kleine plasjes (een teken van blaasproblemen) of juiste grote (diabetes, nierproblemen) zijn niet of nauwelijks te herkennen als ze in de wc liggen. En dat terwijl blaasproblemen heel veel voorkomen bij katten en iedere eigenaar daar op bedacht zou moeten zijn. Je ontneemt je kat bovendien de mogelijkheid voor- of achteraf lekker te graven in het grit, instinctief gedrag dat voor haar belangrijk is.

Er zijn ook nog andere nadelen: je moet er bijvoorbeeld altijd aan denken dat je het deksel omhoog en de bril omlaag doet. En wat doe je als de kat ouder en strammer wordt? Als urine en ontlasting de hele dag niet doorgetrokken worden, is de stank nauwelijks minder dan in de bak. Of stel dat je kat uitglijdt en in de wc terecht komt? Yukk…..

Een eenvoudig alternatief

Het voordeel is dat je je door deze aanbiedingen ineens realiseert dat er een eenvoudig alternatief is: een schone kattenbak! Met het juiste grit en dagelijks uitscheppen valt het allemaal reuze mee. Scheelt ook in de stress voor de poes.


Dit artikel is 10.367 keer gelezen | Geschreven door